Menu Zavřít

Banka propustila tisíce lidí. Vydělávali na falešných účtech

9. 9. 2016
Autor: Wikimedia Commons

Placení bankovních poplatků nemají klienti rádi. Zvlášť, když souvisejí s účtem, který si nezaložili. Takových účtů vznikly ze svévole zaměstnanců Wells Fargo dva miliony. V průběhu nedávných let banka za to propustila 5300 zaměstnanců.

Federální regulátor ve Spojených státech ve čtvrtek oznámil, že zaměstnanci banky Wells Fargo tajně vytvořili od roku 2011 miliony neautorizovaných bankovních účtů a účtů ke kreditním kartám bez vědomí či souhlasu „údajných“ klientů.

Motivace zaměstnanců podvádět byla tradiční – zakládáním falešných účtů zvyšovali údaje o prodejích bankovních služeb, a tudíž i o své výkonnosti. „Zaměstnanci Wells Fargo tajně zakládali neautorizované účty, aby dosáhli stanovených cílů a obdrželi bonusy,“ uvedl v prohlášení Richard Cordray, ředitel Úřadu na ochranu spotřebitele ve finančnictví (CFPB).

Vývoj akcií Wells Fargo

Americkému serveru CNNMoney Wells Fargo potvrdila, že v posledních několika letech propustila 5300 zaměstnanců v souvislosti s „podezřelými aktivitami“. Zaměstnanci zašli tak daleko, že vytvářeli falešné PIN kódy a emailové adresy k registraci zákazníků v online bankovnictví, uvedl CFPB.

Rozsah skandálu je šokující. Analýza konzultační firmy najaté bankou došla k závěru, že zaměstnanci založili přes 1,5 milionu depozitních účtů, jejichž zřízení nikdo nepoptal. Postupovali tak, že vzali peníze z existujícího účtu zákazníka a převedli je na nově založený bez vědomí či souhlasu klienta. Úřad CFPB praxi popisuje jako „široce rozšířenou“. Klienti pak byli sankciováni za nedostatečný zůstatek nebo debetní saldo, protože na jejich původních účtech mnoho nezbylo.

Nejen bankovní zaměstnanci chtějí snadno přijít k penězům:

„Pozemský Eden“. Finančník vydělával na smrtelně nemocných

 Charging Bull

Americká banka dostala od CFPB nejvyšší pokutu, kterou tento založený v roce 2011 dosud udělil. Banka souhlasila, že zaplatí pokutu 185 milionů dolarů a dotčeným klientům pošle 5 milionů dolarů. „Litujeme a přijímáme zodpovědnost za všechny případy, kdy byla zákazníkům poskytnuta služba, o kterou nežádali,“ uvedla banka v tiskové zprávě.

Wells Fargo je největší bankou ve Spojených státech podle tržní hodnoty. Ta aktuálně převyšuje 250 miliard dolarů. Největším akcionářem je investiční společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta.

Dále čtěte:

BRAND24

Americká bankovní jízda: čtvrtletní zisk vzrostl na rekord

V USA mizí bankovní pobočky. Je jich nejméně za 10 let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).