Menu Zavřít

Banda čtyř

13. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Zelení budou mít v příštích volbách do sněmovny problém překonat pětiprocentní klauzuli

Viselo to ve vzduchu a stalo se. Předminulou neděli, obratem po verdiktu ústřední revizní komise, republiková rada zelených vyloučila ze strany pro frakční činnost poslankyně Věru Jakubkovou a Olgu Zubovou a dále Danu Kuchtovou a Martina Čáslavku, spolupředsedy Demokratické výzvy. Tak se ona frakce ustavená koncem ledna nazývá. Při svém vzniku měla na 30 členů a prý na tři stovky sympatizantů. To je dohromady zhruba osmina až desetina strany. Kdyby byla zbývající většina zelených jednotná a trochu disciplinovaná, frakci by obklíčila a znicotnila buď ve vnitrostranické diskusi, anebo na sjezdu. Poněvadž však probursíkovská většina strany jednotná a disciplinovaná není, raději využila své těsné převahy v revizní komisi a výrazné v republikové radě a „bandu čtyř“ vyloučila. Teď už prý konečně nastane ve straně klid a může se soustředit na eurovolby, doufají bursíkovci.
Dost možná budou zklamaní. Stejně jako po loňském zářijovém sjezdu strany, ačkoli docílili porážky křídla Dany Kuchtové. Nebylo to však ve férově vedeném zápase! Kuchtovci, vyčítající Martinu Bursíkovi ústup od „zeleného“ programu, omezování vnitrostranické diskuse a málo demokratický, spíše manažerský způsob řízení strany, uměle protahovali jednání sjezdu, na němž byli v menšině – s cílem zavést jej do slepé uličky tím, že nestihne přijmout závěrečná usnesení. Poslední se však smáli bursíkovci, protože prosadili odvolání dvaceti z 58 členů republikové rady. Konkrétně ty, jež volí sjezd a jimž by mandát vypršel v únoru 2009, a proto by se musel konat nový sjezd. Onu dvacítku tvořila Kuchtová a většinou její příznivci. „Uznávám, že jste byli lepší. Přišli jste na politickou kličku, na kterou jsme nepomysleli. Příště se poučíme,“ zvolal do sálu jeden z jejich příznivců. Bylo jen otázkou času a vhodné příležitosti, kdy se kuchtovci budou Bursíkovi revanšovat.
Vraťme se však do současnosti. Věra Jakubková a Olga Zubová o své vůli vystoupily z poslaneckého klubu Strany zelených a poté, co vznikla frakce Demokratická výzva, se prohlásily za její reprezentantky ve sněmovně. Pokud jejich komunikace s někdejší předsedkyní klubu Kateřinou Jacques klopýtala, v poslední době ustala úplně. Obě poslankyně opakovaně separátně vyjednávaly s premiérem Mirkem Topolánkem a dalšími ministry, přičemž některým z nich nutili do jejich úřadů své „koně“, a naopak ministryni zdravotnictví Daniele Filipiové vetovaly jmenování Džamily Stehlíkové její náměstkyní. Za první republiky by přišly o poslanecký mandát – musely by jej vrátit straně, za kterou byly zvolené. Naše demokracie je pokročilejší, a proto byly pouze vyloučené ze Strany zelených. O drahocenné hlasy takzvaných nezařazených poslankyň se nyní bude přetahovat koalice s opozicí. Samy se sice nadále považují za „poslankyně koalice“, leč pokud premiér Topolánek nepopře Bursíkova slova, že vydírají kabinet, hrozí vyjádřením nedůvěry vládě. Není divu, že Bursíkovým lidem „praskly nervy“ a zařídili vyloučení obou dam ze strany.
Riskantnější než tato operace je však pro Bursíka vyloučení Martina Čáslavky a především Dany Kuchtové. Ta stranu spoluzakládala, má kořeny v „zelených“ občanských iniciativách a na rozdíl od realistického Bursíka tíhne k zeleným fundamentalistům. Čeští zelení nejsou jiní než němečtí, skandinávští a jejich další pobratimové, jež se také dělí na „realos“ a „fundis“, kteří se kolem dokola svářejí. V této chvíli mají navrch Bursíkovi „realisté“. Naprosto „zelená“ Kuchtová však patrně sází na to, že se časem karta obrátí ve prospěch „skalních“. Nadále se považuje za členku Strany zelených a ty, kteří chtějí stranu opustit, nabádá, aby nebyli falešně solidární, poněvadž teď „musejí nést dál naši pochodeň“. Frakce Demokratická výzva bude dle Kuchtové pokračovat, ale rozšíří se o nestraníky. Shrnuto a podtrženo Dana Kuchtová si ve Straně zelených udržuje „pátou kolonu“, jež na její povel povstane, kdyby Bursíkovi podrazil nohy třeba výsledek červnových eurovoleb. Otázkou je, co by si se zelenými, kdyby se to podařilo, počala. Víc než polovina těch, kteří zelené volili v červnu 2006, pro ně už příště hlasovat nechce. To vyzkoumal STEM a po vyloučení „bandy čtyř“ se na tom těžko něco změní, poněvadž stranické šarvátky veřejnost otravují. Zelení proto budou mít v příštích volbách do sněmovny velké starosti s překonáním pětiprocentní klauzule, i když se nebudou dále štěpit a trucpodnik Demokratická strana zelených zůstane jen „stolní společností“ Jana Vondrouše. Propojením tohoto podniku s Demokratickou výzvou by možná mohla vzniknout „fundis“ konkurence Bursíkově straně, leč Kuchtová prý nechce mít s Vondroušem nic společného. Proč? Inu drobit skromné voličské zázemí zelených znamená vposledku sčítat nikoli procenta obdržených hlasů, nýbrž toliko jejich zlomky. A komu by se chtělo sklouznout opět do mimoparlamentní bezvýznamnosti?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).