Menu Zavřít

Balony do nebe volající

14. 3. 2010
Autor: profit

Můžeme je najít na firemních večírcích, na oslavách narozenin, na svatbách a na jakýchkoli akcích slavnostního charakteru – jsou z papíru a plní přání. Řeč je o létajících lampionech, které se k nám v posledních letech začaly dovážet z Asie.

Autor: Letajiciprani.cz

Létající lampiony se v Česku začaly ve větším objevovat teprve asi přede dvěma lety. Tehdy se k nám začaly dovážet z Číny a z Thajska. Byla to exotická novinka, která dala akcím, na nichž se objevila, nádech originality a výjimečnosti. Dnes už mnozí z nás pohled na lampion letící k nebi znají. To ale neznamená, že bychom si na něj zvykli a přestal nás zajímat – právě naopak – lidé, kteří jej znají, jej často znovu vyhledávají.

Ten pohled totiž člověku nezevšední. Létající lampiony tak patrně ani v budoucnu neskončí jako další z mnoha zapomenutých módních vln, ale stanou se něčím, co prostě patří k oslavám – podobně jako svíčky na dortu nebo ohňostroj.

Lampion, nebo ohňostroj?

Podobnost létajících lampionů a ohňostrojů zdaleka nekončí tím, že se s nimi můžeme setkat na nejrůznějších oslavách. Pouštění lampionů k nebi je vlastně taková tišší a pomalejší obdoba ohňostroje. A blízké si jsou i jejich historie. Ohňostroj se poprvé objevil v Číně – jako přímý důsledek vynálezu střelného prachu. Jeho zrod je tedy spojen s válkou. Létající lampiony jsou na tom podobně. Poprvé se objevily rovněž v Číně (stejně jako papír, z něhož jsou vyrobeny). A jejich začátky jsou spojeny rovněž s válkou. „Tradice vypouštění létajících lampionů sahá téměř dvě tisíciletí do historie čínského impéria. Zpočátku byly létající lampiony používány k signalizaci v armádě, protože byly viditelné z velké vzdálenosti,“ říká Ondřej Vydra z internetového obchodu Letajiciprani.cz.

Lampiony však k domluvě nepoužívali jen čínští vojáci. „Během dalších století se vypouštění létajících lampionů postupně rozšířilo i mezi civilním obyvatelstvem a stalo se neodmyslitelným doplňkem festivalů a různých obřadů na celém Dálném východě. Lidé v létajících lampionech viděli prostředek ke komunikaci s bohy na nebi,“ vysvětluje Vydra. Tento způsob užití nebyl zapomenut. Tradiční lampionové festivaly se v jihovýchodní Asii pořádají dodnes na mnoha místech – k nejznámějším patří například Pingsi na Tchajwanu. V rámci akcí, které se často pojí s oslavami Nového roku, vyletí k nebi tisíce lampionů. Těm, kdo je vyšlou, se mají splnit jejich přání. Podobnou službu však tomu, kdo je vypustí, může prokázat i jen jediný lampion. Jak?

Předtím než malý horkovzdušný balon pošlete k nebi, mu svěříte své přání. On by se pak měl postarat o to, aby bylo vaše přání vyslyšeno. To ale není vše, papírový balonek by měl s sebou zároveň odnést negativní myšlenky a strachy, jež mohou bránit splnění přání, které s sebou nese k nebi. „Lidé si na lampiony píší své touhy a pak je vypouštějí do nebe. Říká se, že lampiony mají moc splnit přání, která jsou na nich napsána, a odnášejí s sebou zlé duchy a neštěstí,“ popisuje majitel internetového obchodu Lampionyprani.cz Martin Prošek. Celý proces bychom mohli přirovnat k modlitbě. „Lidé si při vypouštění balonků štěstí přejí, aby se jejich sny a touhy proměnily ve skutečnost. Životní negativa odlétají spolu s balonkem do nebe a v lidech zůstávají jen samá pozitiva,“ usmívá se Tomáš Ziegler, majitel internetového obchodu Balonkystesti.cz. Vyslání lampionu k nebi má tedy i očistnou funkci. „Asijci věří, že se vypuštěním létajícího lampionu zbavují starostí a těžkostí každodenního života. Plamen v lampionu přitom symbolizuje vědění a jeho světlo ukazuje člověku správnou cestu životem,“ doplňuje Vydra.

Lampiony tady a teď

Prosté vypuštění malého papírového balonku k nebi nám asi šťastný a spokojený život nezajistí. Stejně tak můžeme pochybovat o tom, zda má nějaký efekt to, že se nám podaří sfouknout všechny svíčky na narozeninovém dortu najednou, nebo že si stihneme něco přát, když vidíme padat hvězdu. Přesto je náš svět podobných pověr plný. A nemůžeme vyloučit, že nejsou úplně zbytečné – i kdyby jen proto, že nám umožní si uvědomit, co bychom vlastně chtěli, co si přejeme. Kromě toho se říká, že splnění přání je jen otázkou víry. A naše vlastní přání, které svítí do noci a pomalu letí k nebi, tu víru může posílit. A i kdyby ne – rozhodně je to pěkný pohled.

Jak s východoasijskými lampiony pracujeme ve střední Evropě? „Lidé v Česku si horkovzdušné balonky velmi oblíbili a stále častěji je volí jako příjemnou a romantickou alternativu ohňostrojů. Mohou dokreslit atmosféru narozenin, svateb, firemních akcí, městských slavností a řady dalších akcí,“ popisuje Ziegler. Asijskou lampionovou tradici přitom podle všeho není problém propojit s našimi tradicemi. „Organizovali jsme například vypouštění přání Ježíškovi psaná dětmi z onkologického oddělení motolské nemocnice, které tuto akci sledovaly z oken. Velký úspěch mají lampiony i na různých firemních akcích, z nichž si pak účastník domů odnáší svůj vlastní balonek, který si může vypustit v kruhu rodiny či přátel,“ doplňuje Ziegler.

Některé lampionové akce, které se u nás udály, mohly divákovi poskytnout poměrně dobrou představu o tom, jak vypadá čínský festival – i v Česku už totiž letěly k nebi stovky, a dokonce i tisíce lampionů. „V loňském roce jsem organizovali několik hromadných vypouštění létajících přání. Například v Sokolově jsme při příležitosti výročí založení města vypustili přes 750 létajících přání a v Praze v rámci Pochodu za mír a nenásilí letělo k nebi asi 2000 lampionů. Na soukromých akcích se létajících přání vypouští méně – maximálně několik desítek. Nicméně i jediné létající přání splní svůj účel a vypadá nádherně,“ uklidňuje Vydra.

Vybrat správný „nosič“ pro své přání nemusí být zrovna jednoduché. Na českém trhu je totiž k dostání mnoho různých druhů lampionů. V nabídce firem, které je k nám dovážejí, najdeme širokou škálu barev, tvarů i velikostí. I ceny lampionů jsou různé. Začínají zhruba na třiceti korunách za kus. Nejdražší lampion pak pořídíte asi za 450 korun. Ceny papírových balonků se přitom mohou měnit i v závislosti na množství, které si objednáte.

Příroda a bezpečí**

Lampiony se k nám dovážejí převážně z Číny a Thajska. Tamní obyvatelé je dělají z rýžového či morušového papíru, bambusového rámu a parafínového nebo voskového knotu. „Po zapálení knotu se papírový lampion naplní horkým vzduchem a vznese se k nebi. Vyletět může až do výšky jednoho kilometru,“ říká Ziegler.

BRAND24

Lampiony jsou poměrně ekologické. Díky materiálům, které jsou používány při výrobě, příliš nezatíží životní prostředí. „Po vyhasnutí lampion spadne na zem. Papír se během několika dní rozloží a na místě zůstane jen bambusový rám se dvěma drátky, které držely hořák,“ popisuje Prošek konec cesty lampionu.

Není ale takové „hraní si s ohněm“ nebezpečné? „Je důležité zabezpečit, aby lampion mohl bez problémů vystoupat nad hranici budov, stožárů, sloupů a stromů. Proto je nutné dávat pozor na vítr. Lampiony by se měly pouštět jen na volném prostranství a v ideálním případě za bezvětří. S ohledem na bezpečnost je zakázáno pouštět lampiony v blízkosti lesů, luk, čerpacích stanic a zejména letišť,“ upozorňuje Prošek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).