Menu Zavřít

Ballmerova exhibice

23. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Šéf Microsoftu přednášel v Praze na Vysoké škole ekonomické

Kdo přišel minulý čtvrtek do auly budově Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Rajské pozdě, měl smůlu. Dovnitř se nedostal. Za dveřmi se tísnil i televizní štáb, který nedorazil v dostatečném předstihu. Sál byl napěchovaný. Koneckonců, přednášel tu Steve Ballmer – šéf Microsoftu, jenž je díky patnácti miliardám dolarů dle časopisu Forbes 43. nejbohatším člověkem světa.
Do Prahy zavítal na 9. ročník Evropského fóra vědy a techniky. Ballmer se zařadil po bok osobností, jež zde vystoupily v minulých letech, jako jsou nositelé Nobelových cen profesor sir Harold Kroto (oceněn za chemii 1996), Claude Cohen-Tannoudji (fyzika 1997), Richard Ernst (chemie 1991), Timothy Hunt (medicína 2001) či šéfové firem Hitachi, AstraZeneca nebo Siemens AG. „S letošním průběhem jsme spokojeni. Naše očekávání, aby se na špičkové úrovni setkávali vědci s průmyslníky, se naplňuje,“ řekl týdeníku EURO Václav Marek, předseda organizačního výboru agentury Česká hlava. Zorganizování vyšlo prý na stovky tisíc korun, plné náklady ještě nejsou vyčísleny. „Účast pana Ballmera jsme dojednávali asi půl roku, ale nějaké kromobyčejné požadavky neměl,“ vysvětlil Marek.

ONE MAN SHOW

Ač se letošního fóra zúčastnili i další hosté včetně vedoucího výzkumu fúze Euratomu CEA Michela Chateliera, profesora Paula Ekinse z londýnské King´s College nebo šéfekonoma PKN Orlen Adama B. Czyźewského, média skloňovala pohříchu jméno jediné. Není divu, Ballmer (52) je šoumen, přestože k proslaveným gestům „opičí taneček“ nepřidal. Obecenstvo si ale v úvodu sám roztleskal, aby se ujistil, zda studenti nemají po maďarském vzoru nachystána vejce: „Pojďme na to!“ (Ochranku, která před časem zklamala v Budapešti, si v ČR plně zajišťovala americká strana).
Lodivod Microsoftu nastínil IT vize. „Na multifunkční displeje si budeme dělat poznámky, bude možné je skládat a ohýbat jako papír, který nahradí,“ řekl. Mezi pět oblastí, v nichž budou změny patrné nejvíce, zařadil výpočetní výkon, dostupné širokopásmové připojení, neomezené možnosti ukládání dat, přirozené uživatelské prostředí a displej na každém zařízení. Přibude i ovládání PC prostřednictvím hlasu. Do pěti let by se na světovém trhu mohla prodávat až miliarda počítačů ročně oproti současným 300 milionům kusů, uvedl muž povýšený v roce 1998 na prezidenta společnosti – tehdejší manažerskou dvojku za Billem Gatesem. V lednu 2000 byl jmenován výkonným ředitelem.
A protože byl Ballmer v Praze, musel svůj projev „lokalizovat“: ČR prý má šanci státi se inovačním centrem regionu. „S partnerským ekosystémem Microsoftu je v Česku spojena téměř polovina pracovních míst IT průmyslu. Chceme i nadále podporovat růst místní softwarové ekonomiky,“ řekl boss Microsoftu, jehož na pódiu doprovázela šéfka české pobočky Jane Gilsonová. Studenty, z jejichž pléna zazněla i otázka na koupi Yahoo!, na závěr vyzval, aby mu e-mailem posílali otázky anebo žádosti o zaměstnání. „E-maily si řeším sám. Čtu je skutečně všechny,“ tvrdil Ballmer novinářům. Inu, zkuste to… Na VŠE hovořil s rektorem Richardem Hindlsem i se softwarovými vývojáři. Informace některých médií, že přijíždí jednat o koupi portálu Seznam.cz, se nepotvrdily. S Ivo Lukačovičem se Ballmer na „schůzce společenského charakteru“ sešel, ale o případném prodeji se nebavil, sdělila mluvčí Microsoftu ČR Markéta Kuklová, což ČTK potvrdila i zmocněnkyně druhé strany Rita Gabrielová. Večer po Ballmerově vystoupení ministr vnitra Ivan Langer ohlásil podpis dohody o spolupráci, jež má údajně ušetřit kolem 700 milionů korun díky výhodnější koupi 250 tisíc licencí softwaru pro státní úřady na další tři až pět roků. Podepsána byla i smlouva o bezpečnostní spolupráci. Ballmer pak odletěl do Ruska.

VE STÍNU TITÁNA

Kromě stěžejní show proběhl i hlavní přednáškový program. Následovaly tři moderované kulaté stoly, nad nimiž se diskutovalo o ekonomice a životním prostředí, spojení průmyslu a výzkumu i vlivu daňové podpory na privátní investice do výzkumu a vývoje (VaV). „Soukromé investice do VaV v ČR v posledních dvou letech, za něž jsou k dispozici data, významně vzrostly. V roce 2006 poprvé přesáhly jedno procento HDP. Zda zavedení daňové podpory k pozitivnímu trendu přispělo, zatím nemůžeme říci, neboť na základě dat se zatím nedá vysledovat dlouhodobější trend. Každopádně je zřejmé, že daňová podpora VaV, zavedená v ČR v roce 2005, významně přispívá ke zlepšení prostředí pro realizaci investic do VaV,“ sdělil týdeníku EURO daňový expert Petr Hájek z pořádající společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC). Spolu s ním diskusi moderoval partner britské PwC Diarmuid MacDougall. „Má bohaté zkušenosti s uplatňováním daňové podpory výzkumu a vývoje v Británii. Jeho znalostí jsme využili i při přípravě naší studie pro Fórum,“ tvrdí Hájek, jenž přínos konference vidí v setkávání zástupců tří oblastí, jež spolu musejí komunikovat – soukromého, státního sektoru a akademické sféry. A stejně tomu bude i do budoucna, tvrdí Marek z České hlavy: „Naší ambicí je pojetí Prahy jako evropského komunikačního centra o vědě a technice, jakési obdoby ekonomického Davosu. Pro desátý ročník v květnu 2009 už vyjednáváme účast rektorů špičkových světových univerzit.“

Nálepka:
Napište miliardářovi: SteveB@microsoft.com

GRAF:
Koho láká eurofórum? 21 % vysokoškolští studenti
32 % pedagogové vysokých a středních škol
25 % vědečtí odborníci
22 % manažeři průmyslových firem
Pramen: Česká hlava

BRAND24

TRENDY Oblasti IT, kde Ballmer čeká nejvíce změn
- Výpočetní výkon - Dostupné širokopásmové připojení
- Neomezené možnosti ukládání dat - Přirozené uživatelské prostředí
- Displej na každém zařízení

BOX:
Ztraceno v překladu. „Je Bill available?,“ zaznělo mimo jiné na obrazovkách VŠE i na webu iHned.cz, kde špatný převod do češtiny přebíjel přenášený projev šéfa Microsoftu. Kaňkou na Ballmerově pražské přednášce byl až skandální simultánní překlad, jehož se zhostili nepřipravení mistři z agentury Alea. Možná by u ní bylo zapotřebí „stimulovat proces přemýšlení“, čemuž se potutelně usmívali i mnozí studenti, po nichž se znalost cizích jazyků tolik vyžaduje. A zařadit Tigera Woodse do „mužstva Tygrů, kde dává gól“? Škoda slov.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).