Menu Zavřít

Babylon naruby

23. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Webová služba přispívá ke konci zmatení jazyků

Souborové formáty jsou velmi podobné lidským jazykům. Všechny ty soubory doc, xls, pdf, avi, jpg, mov, png a další mají jediný úkol, prezentovat něco, co se zobrazí uživateli na monitoru a podá informaci. A stejně jako pouze česky mluvící člověk si moc nepoklábosí s někým, kdo ovládá například jen berberštinu, nelze přinutit počítačový software tvůrci naučený číst určitý formát dat, aby zvládl navíc i ten konkurenční.
Množství existujících souborových formátů se jen u tří základních kategorií informací, tedy textu, zvuku a videa, počítá nejméně do stovek. Více než co jiného je za to zodpovědný překotný vývoj počítačů. Například text a jeho první formát txt, tedy jakýsi pěstní klín mezi současnými špičkami doc a odt, stále přežívá, přestože technika je dnes úplně jinde než v časech jeho vzniku. Formát .txt neumí nic jiného, než zobrazit text v jediném napevno nastaveném fontu bez formátování a jakýchkoliv jiných úprav. Doba, kdy se běžně používal, není ještě natolik vzdálená, jde o pouhých řekněme dvacet let. Naopak současné standardy nabízejí neskutečnou šíři možností práce s textem – vkládání obrázků, zvuku, hypertextu, formátování do osnovy. Pro další příklady stačí otevřít jakýkoliv dnešní textový editor a podívat se do položek menu Formát a Nástroje. Stejná situace je také u statických obrázků nebo videa, kde se hlavně vylepšují kompresní funkce vzhledem k velikosti souboru a rozlišení. Na počítači z poloviny devadesátých let si DVD nepřehrajete, i když mu připojíte příslušnou mechaniku. Tehdejší procesory zkrátka nedokážouekódovat video v takovém datovém toku, jaké DVD generuje.
Navíc jednotlivé formáty se samozřejmě vyvíjejí. Absorbují jednotlivé technické inovace a přidávají jejich podporu, což má i svá negativa. Za příklad vezměme soubor test.doc, v němž bude napsán tento článek. Když ho uložím v editoru MS Word 2007 a poté se ho pokusím otevřít v programu MS Word 95, pocházejícím od stejné firmy, dokonce kromě čísla verze stejného jména, výsledkem bude chyba. O dvanáct let starší Word 95 nedokáže pracovat s aktuální verzí svého vlastního formátu.
Výsledkem je totální zmatek. I profesionál občas narazí na příponu, jejíž identitu musí ověřit na webu. A pokud jde náhodou o něco exotického, většinou nastane problém, jak danou věc přečíst, přehrát nebo zobrazit. Ihned poté přichází čas zuřivého „googlení“ hesel jako 3gp to avi, ram to mpeg, cokoliv to něco, co v daném počítači lze spustit. Až osmdesát procent výsledků míří na placený software, který většinou danou věc přehrává a jen mimochodem ji umí konvertovat. Z dvaceti procent zbylých odkazů vede devatenáct na pochybné stránky pochybných individuí nebo na seznamy jiných vyhledávačů, kterých se někdo dotázal na totéž, což následně vede ke klasickému hledání konce kruhového objezdu. Má-li člověk štěstí, ten jeden poslední odkaz mu pomůže. A při dalším výskytu jiného nepodporovaného formátu si celou akci zopakuje.
Jak z toho ven, může poradit webová služba Media Convert. Bohužel grafická podoba webu je tragická a odpovídá tak přelomu devadesátých let. To ale nic nemění na tom, že pod ošklivým kabátkem se skrývá opravdu mocný nástroj, který zvláště u zvuku umí divy. Stačí jen na stránku vložit soubor z lokálního počítače, vybrat jeho originální a požadovaný výstupní formát a kliknout na O.K. Samotný převod se začne odehrávat po chvíli čekání, přičemž program jeho progresi zobrazuje ve formě procent. Konvertovat lze texty a jiné dokumenty, archivy, video, obrázky, zvuk a hudbu. Omezení spočívá v klasickém zákazu používat službu k účelům teroristickým, pedofilním, pirátským a podobně nekalým, nelze také převádět soubory větší než 150 megabytů.
Podobně jako Media Converter může posloužit rovněž webová aplikace Zamzar.com. Ta sice lépe vypadá a má pár šikovných funkcí navíc, ovšem není úplně zdarma. Bezplatně lze převádět soubory pouze do sta megabytů, výhodné však je, že jakmile se soubor na web nahraje, není na výsledek nutné čekat, jako u Media Converteru. Zamzar o dokončení převodu pošle zprávu e-mailem. Nevýhodou je naopak to, že v případě neplatících zákazníků se může stát, že si na výsledek pár hodin počkají. Důvod je prozaický, jejich úloha se provede, až na ně přijde řada. Za sedm dolarů měsíčního paušálu však uživatel získá možnost konvertovat gigabytové soubory a ještě navíc několik kusů současně. Jak Media Converter, tak i Zamzar každopádně stojí za zapamatování.

klady
zdarma
počet podporovaných formátů
spolehlivost

zápory
omezení délky
data opouští počítač

BRAND24

tabulka:
Media Converter
software: webová služba
adresa: http://media-convert.com/
cena: zdarma

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).