Menu Zavřít

Babišův úřad se topí v hazardu, opakuje chyby, které udělal u EET

11. 10. 2015
Autor: Hynek Glos/Euro

Potíže české vlády s hazardním zákonem neberou konce. Nejen, že se ve sněmovně nepodařilo protlačit změny v daních, ale ministerstvo financí dělá podobnou chybu, kterou kritizoval premiér Sobotka u elektronické evidence tržeb (EET). Vypsalo soutěž na monitorovací systém, přičemž zákon samotný je v nedohlednu.

Aby bylo v chaosu kolem hazardu jasno: Sněmovna v uplynulém týdnu neprojednala takzvaný malý zákon. Norma upravuje daně a poplatky z automatů. Platit má od ledna 2016. Původní návrh dostál ale několika změn a není ani jisté, jestli se na něm koalice shodne.

Průběh jednání může dát dobrý obrázek o tom, jak ve sněmovně dopadnou další hazardní zákony. Balík tam poslala v červenci vláda. Normy mají měnit fungování celého trhu, zavádějí mimo jiné registraci hráčů. Platit mají od ledna 2017, nicméně termín se může protáhnout až za volební období Sobotkova kabinetu.

Ministerstvo financí přesto podle věstníku veřejných zakázek hledá technický dozor nad zaváděním systému a také firmu, která ho dodá. Když se obdobně zachovalo u EET, jejíž zavádění usnulo, premiér Sobotka nechal ministra financí tendry zastavit. Hrozilo neoprávněné nakládání s rozpočtovými prostředky.

Dokončení čtěte v pondělním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Koalice zřejmě převede Volného novelu o hazardu do vládního návrhu

Vláda chystá na příští rok zdanění hazardu ve dvou sazbách

Babiš pozastavil zavádění evidence tržeb, čeká na hlasování Sněmovny

CONTENT24

Studie k evidenci tržeb stála 200 tisíc, Babiš ji zadal bez tendru

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).