Menu Zavřít

Babišův švagr Herodes odešel z firem Agrofertu

22. 1. 2019
Autor: Jan Rasch/Euro

Švagr premiéra Andreje Babiše (ANO) Martin Herodes odešel ze dvou firem Agrofertu, ve kterých do loňska působil. Herodes byl ve strukturách Agrofertu jednatelem PR agentury Panda Media a vlastnil podíl ve firmě Respo Spol, zaměřené na zemědělskou výrobu. Loni holding opustila i Babišova manželka Monika Babišová. Premiér dříve Agrofert vlastnil, v roce 2017 vložil akcie svých firem kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Panda Media i Respo Spol loni prošly fúzemi, po kterých Herodes ve firmách přestal působit. V agentuře Panda Media byl Herodes od roku 2015 jednatelem. Loni se agentura sloučila s Imobou, nástupnickou firmou společnosti Čapí hnízdo, a zanikla. Herodes tak pozici jednatele ztratil. V Respo Spol držel Herodes od roku 2008 menšinový podíl, který postupně snižoval. Poslední zbytek podílu prodal loni jiné firmě Agrofertu v rámci fúze, při níž se Respo Spol sloučil s firmou Agrobor, která rovněž spadá pod holding. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka odmítl změny komentovat. Informaci o Herodesově odchodu přinesl web E15.

Herodesova sestra, manželka premiéra Babiše Monika, již také v rámci holdingu nepůsobí. Loni v květnu rezignovala na post v představenstvu firmy Imoba, která vlastní areál Čapí hnízdo. Kvůli sporné padesátimilionové dotaci na Čapí hnízdo čelí premiér Babiš, jeho manželka, švagr a dvě dospělé děti obvinění z dotačního podvodu.

BRAND24

Přečtěte si: Neber dotace, neber dotace, neber dotace...

 Andrej Babiš se vyjadřuje ke kauze údajného únosu svého syna na Krym

Přečtěte si také:

Komentář: Babiš má problém. A my také

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

Komentář: Koalice dotačního podvodu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).