Menu Zavřít

Babišovo Duslo Šala shání cizince. Domácí síly došly

13. 2. 2017
Autor: E15 Anna Vacková

Jedna z nejnižších nezaměstnaností ze všech slovenských regionů nutí podnikatele v Šale a okolí shánět pracovníky ze zahraničí. Situace se týká i podniku Duslo Šala českého ministra financí Andreje Babiše.

Region na jihozápadě Slovenska výrazně pociťuje nedostatek kvalifikované, ale i nekvalifikované pracovní síly. Míra nezaměstnanosti ve městě se pohybuje kolem šesti procent, v nedaleké Galantě dokonce klesla pod pět procent. To je na Slovensku nadprůměrně pozitivní výsledek.

„V našem městě žijí v současnosti Maďaři, Bulhaři a Rumuni, ale i zhruba 400 Srbů. Očekáváme ještě další vlnu dovozu pracovní síly zejména z Ukrajiny i dalších zemí,“ řekl pro agenturu TASR primátor Šaly Jozef Belický.

Město s 23 tisíci obyvatel s místními podnikateli domluvilo společnou strategii pro budování nových ubytovacích prostor pro pracovníky z ciziny.

„V Šale byla rekonstruována bývalá svobodárna, která patřila nemocnici, nyní se rekonstruuje někdejší internát chemické školy. Máme zde obrovský odpor veřejnosti, ale my se tomu bránit nemůžeme, pokud investor splní podmínky, musíme povolení vydat. Můžeme jen lidí žijící v bezprostřední blízkosti těchto ubytoven přizvat jako účastníky řízení, aby se vyjádřili k projektu, aby dopady na ně byly co nejmenší,“ řekl Belický.

Přečtěte si také:

Vietnamce tu nechceme aneb Imigrační systém počesku

V roce 1981 přijelo do Vilémova u Šluknova 51 Vietnamek, které se naučily obsluhovat tkalcovské stroje

Ačkoli se obyvatelé Šale příčí novému rozšiřování města, na výběr nemají. Místopředseda vlády pro investice a informatizaci Peter Pellegrini během svého pracovního výjezdu začátkem tohoto týdne v Šale konstatoval, že Slovensko nemá důvod nepřijmout pracovníků ze zahraničí.

„Musí platit, že kdokoli přijde na Slovensko pracovat, bude vítán, ale musí respektovat styl života a kulturní zvyklosti naší země a dodržovat bezpečnostní pravidla, která zde platí,“ řekl Pellegrini.

Podle kritiků je obava Slováků z cizí pracovní síly neopodstatněná. Podíl pracujících cizinců je na Slovensku 0,3 procenta. Česko, které má téměř poloviční nezaměstnanost oproti Slovensku, má podíl cizinců v rámci všech zaměstnanců 2,2 procenta.

Velkým problémem je byrokratická bariéra, když vybavení pracovního povolení třeba pro Ukrajince trvá na Slovensku šest až devět měsíců. I to bylo předmětem výjezdového zasedání vlády, které se v Šale uskutečnilo minulý týden.

Největším zaměstnavatelem regionu je chemička Duslo ze skupiny Agrofert Andreje Babiše. Zaměstnává přes 2000 pracovníků, což spolu s návaznými pracovními místy tvoří více než třetinu všech zaměstnanců ve městě. K tomuto počtu nutno připočítat také pracovníky zaměstnané na aktuální rekonstrukci podniku. Do konce letošního roku má stavitel, francouzská firma Technip, a Duslo samotné nabrat až 1300 zaměstnanců. Kolik lidí z ciziny Duslo zaměstnává, mluvčí společnosti neprozradil.

Čtěte komentář k vládnímu přístupu k pracovním vízům:

BRAND24

Vláda v kleštích východu

Čtěte také:

Babišův Agrofert hlásí nejhorší tržby za poslední čtyři roky

Babiš to umí i na Slovensku. Duslo Šaľa má rekordní zisk

Kvóty nestačí. Ukrajinců přijde do Česka více

Ukrajinci v Česku nejčastěji vykonávají nekvalifikované profese.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).