Menu Zavřít

Babiš vlastní hnutí ANO. Drží všechny jeho ochranné známky

19. 7. 2017
Autor: ČTK

Šéf ANO vlastní všech deset ochranných známek hnutí. Jeho členové mají používání názvu pouze v licenci.

Ze záznamů celkem deseti ochranných známek ANO je patrné, kdo je skutečným vlastníkem hnutí. Majitelem všech variant názvu hnutí ANO totiž není samotné hnutí, jak by se dalo předpokládat a jak je běžné u tradičních politických stran, ale v tomto případě je to přímo šéf hnutí Andrej Babiš.

První ochrannou známku si zaregistroval v říjnu 2011 ještě jako ANO – Akce nespokojených občanů. Další varianty, slovní i grafické, pak následovaly během roku 2012. Babiš vlastní dokonce i ochrannou známku mládežnické organizace hnutí „Mladé ANO“. Důvod jeho vlastnictví všech ochranných známek je prý podle centrály hnutí jednoduchý.

„Andrej Babiš si známky zaregistroval ještě před vznikem sdružení a samotného hnutí. Byl to tedy primárně jeho nápad a jeho myšlenka, na základě které se až díky práci v následujících měsících a letech podařilo postupně vybudovat hnutí, které je momentálně ve vládě a má tři tisíce členů,“ uvedl pro Euro.cz šéf komunikace ANO Vladimír Vořechovský po poradě s právním oddělením hnutí.


Razie v pekárnách Agrofertu. Slovenský úřad zajímá Babišův vliv

Ilustrační foto


U všech typů ochranných známek je uvedeno, že je Babiš poskytuje v rámci licence k užívání samotnému hnutí. „Obsahem licenčního vztahu mezi panem Babišem a hnutím ANO je standardní licenční ujednání, na základě kterého pan Babiš poskytuje hnutí ANO právo užívat specifikované ochranné známky pro všechny výrobky a služby, pro které jsou zapsány, v neomezeném rozsahu s teritoriálním omezením na území České republiky,“ sdělil Vořechovský.

Zda ANO za používání ochranných známek svému předsedovi platí nějaké poplatky, centrála hnutí netuší. Žádné informace o tom nemá ani právnička hnutí. Týdeník Euro se pokusil kontaktovat samotného předsedu Andreje Babiše, ale zatím bez úspěchu.

Z licenčního vztahu mezi předsedou a stranou tedy vyplývá, že bez Babiše je jakékoliv fungování ANO nemožné. Tedy až na dvě výjimky. Buď by hnutí muselo Babišovi za licenci k užívání svého názvu začít platit zřejmě poměrně vysokou částku, nebo by po případném Babišově úmrtí ochranné známky zdědila jeho rodina včetně budoucí manželky Moniky.

BRAND24

Dále čtěte:

Kauza vrácení 100 milionů od pekáren Agrofertu míří k Nejvyššímu soudu

Agrofert, společnost, která vlastní významné majetkové účasti ve zpracovatelských, výrobních a distribučních podnicích zemědělského, potravinářského a chemického průmyslu, ilustrace.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).