Menu Zavřít

Babiš na předvánočních nákupech

15. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Živitel národa dál vykrmuje své impérium a chce víc ohlídat zahraniční konkurenci

Kdyby všechny ženy nakupovaly potraviny jako manželka Andreje Babiše, nemusel by stát dávat stamiliony korun na propagaci českých výrobků. Tuzemští zemědělci i potravináři by měli vystaráno a tolik by se jim nezajídala zahraniční konkurence.
„Když najdu doma v lednici kuře nebo šunku, které nejsou z naší výroby, samozřejmě se zlobím. Ale už jsem ženu naučil, že kupuje naše značky,“ pochvaluje si Babiš. A pracuje na tom, aby nákupy v průhonické Bille své manželce ještě zjednodušil. Jak? Nenasytný Agrofert spolkne další konkurenční potravináře, a tím obohatí své portfolio o známé české značky. Přestože letošní výsledky Babišových pekáren, mlýnů a porážek drůbeže jsou podstatně horší než loňské, chuť na další akvizice majitele impéria neopouští. „Výsledky potravinářských firem k nákupům zrovna nemotivují. Je to sázka na budoucnost,“ vysvětluje.

Námluvy s pekárenskou jedničkou „Možná do Vánoc něco koupíme,“ naznačuje Babiš. Že by konečně dosáhl na pekárenskou jedničku United Bakeries? „Nechci to komentovat. Nevím, uvidíme,“ vyhýbavě odpověděl týdeníku EURO. Pekárny bratří Paříků jsou na prodej už delší dobu, zájemců se ale objevilo víc. Vážný zájem Babiše, který je se svým Penamem dvojkou na trhu, je všeobecně známý. Zdroj s dobrými informacemi z oblasti akvizic tvrdí, že Babiš se už s majiteli United Bakeries dohodl a teď se dolaďují podmínky. Zpráva se šíří ze Slovenska, kde obě pekárenské společnosti rovněž působí. Je ale už pravidlem, že majitel Agrofertu do poslední chvíle popírá, že něco kupuje.
Ani druhá strana obchod nepotvrzuje. „O prodeji nic nevím. Jako výkonný ředitel a patnáctiletý spolupracovník pánů Paříků bych měl o odkoupení vědět,“ reagoval Jedlička za United Bakeries soustřeďující pekárny Delta a Odkolek. Pomalu každý druhý měsíc prý slyší, že je společnost prodaná. „Až se tak stane, akcionáři o tom budou informovat,“ uvedl Jedlička.
Zdroj z branže ovšem tvrdí, že jednání jsou v pokročilém stadiu a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se už údajně předběžně vyjádřil, že by proti velké fúzi neměl námitek. „Spojení soutěžitelů může úřad povolit pouze po jeho posouzení ve správním řízení. Údajné neoficiální informace nebudeme komentovat,“ sdělil mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Spojení, kdy menší spolkne většího, což by byl případ Penamu a United Bakeries, není právě obvyklé. Vznikl by subjekt, který by ovládl kolem 40 procent pekárenského trhu.

Nejdříve fáma, pak akvizice Andrej Babiš nezastírá, že jeho pekárny se potýkají s propadem výroby i tržeb, jenž je spojen s krizí. Zatímco v roce 2007 při třímiliardových tržbách vytvořil Penam zisk téměř 170 milionů korun, předloni přesáhly tržby 3,8 miliardy, ale zisk klesl na 153 milionů. Loni se zisk dále snížil na 148 milionů, propadly se i tržby na 3,4 miliardy. Letošní výsledky budou opět horší. Přesto Babiš investuje do převzetí dalších pekáren. Letos na jaře koupil dvě v Maďarsku – firmu Ceres a její dceru Multi. Český Penam si touto transakcí rozšiřuje kapacitu pro výrobu toustových chlebů a otevírá cestu na maďarský trh.
Zprávu o odkoupení United Bakeries může živit přímo majitel Agrofertu, nevylučuje zdroj z mlýnsko-pekárenského trhu. „Běhají všelijaké dezinformace,“ komentuje spekulaci Babiš. Dobře ví, že i fáma někdy pomůže. Díky ní se dostal ke společnosti Agrotec Hustopeče obchodující se zemědělskou technikou. „Volal mi její majitel, prý slyšel, že chci Agrotec koupit. Ani jsem nevěděl, o koho jde. Pak jsme se sešli a firmu jsem koupil,“ přikládá Babiš starší historku.

Animalco a komplimenty Agropotravinářský lídr má možná blízko k tomu, aby si podmanil i obchod s masem. Na prodej je totiž společnost Animalco, největší tuzemský obchodník s masem a živými zvířaty. „Jednáme, transakce pokračuje. Jasno by mělo být do konce roku. Do té doby nebudeme nic sdělovat,“ uvedl ředitel a nejvýznamnější akcionář firmy Animalco Radko Jung. Odmítá prozradit, zda k dalšímu růstu společnosti má pomoci tuzemský či zahraniční investor. „Agrofert jako velká firma je jistě logický partner, se kterým bychom mohli jednat. Pokud by šlo o tuzemského partnera, byl by favoritem,“ neurčitě říká Jung. A co Babiš? „Je to jistě atraktivní firma z hlediska lidí, kteří v tomto byznysu pracují. Podobně jako já prošli podnikem zahraničního obchodu, jsou jazykově vybavení, mají světový přehled a takové lidi ve skupině nemáme,“ vysekl poklonu, která může něco napovídat.
Majitele Agrofertu nepřechází chuť ani na další masokombináty. Před dvěma lety se přitom chtěl zbavit svých prodělečných Kosteleckých uzenin a Masa Planá. Jednání s Pentou ale ztroskotala na ceně. „Jsem urputný, nechci se vzdát myšlenky, že to nezvládnu,“ říká Babiš dnes, kdy se jeho masná divize naopak rozrostla o masozávody Kmotr Kroměříž a Krahulík. Obě značky, které Babiš koupil od skupiny J & T, nesly v uplynulých letech zisk. „Masokombináty od J & T běží v pohodě a pomáhají nám v řízení Kosteleckých uzenin,“ chválí si byznysmen letošní masné nákupy. Nemusí být poslední. Dle informací týdeníku EURO Agrofert stojí o plzeňský masokombinát Schneider stejně jako Penta, které Babiš vyfoukl kroměřížského Kmotra a Krahulíka.

Madeta není téma Babiš má kupovat Madetu, proslýchá se v mlékárenských kruzích. Majitel největší tuzemské mlékárny Milan Teplý vždycky vylučoval, že by firmu prodal. „Madeta není na prodej,“ ujišťuje i dnes. Ani Babiš se ke zprávě nehlásí. „Určitě ne. Madeta vážně není téma,“ popírá majitel impéria, jehož součástí je zatím jediná mlékárna – olomoucká Olma, dvojka na tuzemském trhu. „Pan Teplý mně volal, protože se známe. Ale ubezpečil jsem ho, že o Madetu zájem nemám,“ říká Babiš s tím, že se soustředí na Olmu. „Koupili jsme vytunelovanou mlékárnu, kterou musíme konsolidovat. Navíc Olma je jiný byznys. Vyrábí jogurty a biomléko, které je velmi úspěšné. Nechceme dělat sýry a krabicové mléko,“ naráží na sortiment Madety. Jak Babiš dodává, rozšiřování mlékárenského portfolia není prioritou. „Ale vyloučit to nemůžu,“ poznamenává.
„Pan Babiš je v akvizicích velmi opatrný, jen zřídka se stane, že zaplatí bláznivou cenu,“ uvedl nedávno v Hospodářských novinách vedoucí partner Deloitte pro Česko a Slovensko Josef Kotrba. Dodal ovšem, že u některých Babišových akvizic si není jistý, zda skupině přinášejí novou hodnotu. „Ani já si nejsem jistý,“ usmívá se Babiš. Na rozdíl od Kotrby je přesvědčen, že platí vysoké ceny. „Kupujeme konkurenty, tak musíme. Není pravda, že v době krize se nakupuje levně,“ tvrdí majitel Agrofertu.
Skutečnost, že akvizice nejsou zadarmo, je vidět i na objemu bankovních úvěrů. Ke konci loňského roku dlužil holding bankám téměř 21 miliard korun, zhruba o miliardu méně než v roce 2008. Úvěry splácí 16 bankám, největším věřitelem je Komerční banka, u níž měla Babišova firma v závěru minulého roku nesplacených více než 4,3 miliardy korun. K financování skupiny přišlo vhod 2,7 miliardy korun, které Agrofert vysoudil na polské petrolejářské firmě PKN Orlen za porušení smluv z doby před privatizací Unipetrolu. Náhradu miliardových škod žádá Babiš po polské firmě v další žalobě.

BOX: Andrej Babiš Největší lobbista Když prezident Václav Klaus nechtěl letos na jaře připustit další zvyšování biopříměsi v benzinu a naftě, velký výrobce bionafty Andrej Babiš prezidentovo veto hladce přelobboval. Nyní se agropotravinářský magnát zaměřil na střežení obchodního prostoru. Spojil se s dalšími silnými zemědělskými hráči a po státu žádají, aby důsledně kontroloval dovoz potravin, podporoval propagaci českých výrobků a zajistil stejné dotace, jaké mají sedláci v zemích EU směrem na západ.
„Ano, chci být největší lobbista českých zemědělců a potravinářů,“ otevřeně říká Babiš, s přehledem český největší zemědělec i potravinář. Považuje za legitimní, aby se bral za své zájmy, když tady žije, platí daně a má největší soukromou českou firmu s 27 tisíci zaměstnanci. Iniciativu, k níž se připojují další zemědělské podniky, vyprovokoval spolu s Babišem Zdeněk Jandejsek, šéf Rabbitu Trhový Štěpánov, což je vertikálně propojený holding se silným zemědělským zázemím, jatkami a sítí prodejen na maso a uzeniny. Mezi zakladatele lobbistického hnutí patří také majitel velkopodniku Agro Měřín, Nového vinařství a řady dalších provázaných firem Gabriel Večeřa, po restitučním skandálu na Pozemkovém fondu známý jako spekulant s pozemky.

Boj za české kuře „Chceme, aby stát věděl, co se sem dováží. A to neví,“ prohlašuje Babiš. Kromě důslednější kontroly dovozů trvá na tom, aby se potraviny v obchodech neznačily anonymně pod zkratkou EU, ale podle země původu. „Tedy kde se zboží vyrobí, ne přebalí. Kuře vykrmené a zabité v Polsku a pak tady rozřezané a zabalené není české kuře,“ zdůrazňuje byznysmen. Ovládnutím konkurenčního Agropolu obohatil své impérium o největší tuzemskou drůbežářskou fabriku Vodňanská drůbež. A drtí ho levnější polská konkurence. „Kuřata z Polska chlazená vodou obsahují více potenciálních salmonel a vody než naše kuřata chlazená vzduchem. Ať je na nich polská nebo česká vlajka, ne značka EU, aby lidé věděli, co si kupují,“ přimlouvá se Babiš.
Iniciativa vlivných podnikatelů vyvolala rozruch na agrární scéně. Neříká si přitom o nic převratného. Vše, oč usiluje, měla dříve v programu Agrární komora i jiné nevládní svazy. Babiše ale už zřejmě nebaví hradit drahé členství v několika rozhádaných organizacích. Když se však začalo mluvit o jejich spojení, vztahy to ještě více nabouralo. „Nechceme dělat mezi svazy arbitra. Jde nám o to, aby se konkrétní věci skutečně dotahovaly do konce. Ne o nich jen mluvilo,“ vysvětluje Babiš. O českých politicích se většinou vyjadřuje spíše nechvalně, ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS) ale uznává: „Konečně je tu ministr, který se s námi baví a vnímá naše problémy.“

Nepřející Kalousek a Brusel Agrobyznysmenům jde samozřejmě hlavně také o dotace. Na příští rok jim je krátí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). V dalších letech to má být Brusel. Nová pravidla pro rozdělování evropských dotací po roce 2013, která se už naplno vaří, počítají s okleštěním dávek pro velké farmy. Uvažuje se také o tom, že by se snížil celkový dotační balík z unijní pokladny a členské země by mohly podpory doplácet ze svého. Tedy nic přijatelného pro většinu českých zemědělců. „Kdyby to opravdu nastalo, budou dělat velký humbuk. A já budu první, kdo s ním začne,“ předesílá Babiš. „My kvůli tomu do ulic nepůjdeme,“ říká Josef Stehlík, šéf Asociace soukromého zemědělství a Fuksův poradce.
Fakt, že část českých zemědělců nestačí v evropské konkurenci, se nedá svádět jen na rozdílnou výši dotací. „Jestli nakonec ten zásadní rozdíl není v produktivitě. Ale to není léčitelné věčnými dotacemi,“ prohlásil nedávno Kalousek v televizní debatě. I Babiš přiznává, že na velkých farmách, do kterých vstupuje, je co zlepšovat.

BRAND24

Agrofert Holding - Skupina zahrnuje 186 společností ovládaných a řízených a 19 společností s podstatným vlivem.
- Loňské konsolidované tržby klesly o 15 procent na 85,9 miliardy korun ze 101,4 miliardy v roce 2008.
- Čistý zisk skupiny se loni meziročně snížil o 700 milionů na 3,7 miliardy korun. Hlavní podíl na propadu měla chemická část holdingu.
- Hodnota EBITDA klesla z loňských 9,6 miliardy na 8,9 miliardy korun.
- Bankovní úvěry meziročně poklesly z 22,1 miliardy na necelých 21 miliard.
Pramen: Výroční zpráva Agrofert Holdingu za rok 2009

Polnosti a fabriky na jídlo Zemědělsko-potravinářská divize holdingu Agrofert v České republice
Agrární větev:
Aktuálně zahrnuje 31 zemědělských podniků hospodařících na bezmála 70 tisících hektarech půdy.
Největší s téměř 5800 hektary je Zemos Velké Němčice z Břeclavska. Více než 5000 hektarů obdělává společnost ZEM Nový Bydžov.
Letošním velkým úlovkem je zemědělská akciovka Alimex Nezvěstice z Plzeňska s 4900 hektary.
Většinu půdy, která je nositelem plošných dotací, podniky ovšem nevlastní, ale mají ji v pronájmu. Potravinářská část:
Masokombináty: Kostelecké uzeniny (proběhla fúze s Maso Planá), Krahulík – Masozávod Krahulčí, Kmotr – Masna Kroměříž.
Pekárny: Penam (pekárny Sviadnov, Martinov, Olomouc, Prostějov, Zlín, Rosice, Třebíč, Šumperk, Břeclav, Herink, Hepek, Klimentov, České Budějovice, mlýny Kroměříž, Vojkovice, Znojmo, Brněnec)
Mlékárna Olma.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).