Menu Zavřít

Autoprůmysl

24. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Vaše auto "škodí přírodě"

V reklamách na automobily by v budoucnu mohl být obsažen podobný druh varování, jaká dnes musejí být v inzerátech na cigarety. Místo textu, že kouření poškozuje zdraví, by mohlo být například uvedeno upozornění, že vůz znečišťuje životní prostředí tolika a tolika gramy oxidu uhličitého. Vyplývá to z nezávazné zprávy, o níž bude hlasovat na začínajícím plenárním zasedání ve Štrasburku Evropský parlament.

Opce na burze nevyužijí

Největší tuzemský autobazar AAA Auto dodatečně neupíše 1,78 milionu akcií ze své primární emise. Zvýšení počtu emitovaných akcií o deset procent firmě umožňovala opce, kterou se manažer emise - firma Patria Finance - rozhodl nevyužít. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Od konce září se na pražské a budapešťské burze obchoduje se 17,76 milionu akcií společnosti, což představuje podíl 26,2 procenta. Drobní investoři v rámci emise získali téměř dvě pětiny akcií. Akcie nabídlo AAA investorům za 55,1 koruny, ale v současnosti se na burze obchodují za částku 53,50. Pokles ceny je také zřejmě dle odborníků hlavním důvodem, proč se firma rozhodla opci nevyužít.

BRAND24

Číňani na cestě do Evropy

Čínská automobilka Geely Automobile Holdings by ráda navázala spolupráci se zahraničními výrobci vozů a automobilových součástek. Uvedl to předseda společnosti Li Šu-fu na tokijské konferenci o autoprůmyslu. „Začali jsme výrobou a prodejem levných vozů, nyní se však měníme. Máme obrovský zájem o vytváření aliancí,“ řekl Li Šu-fu. Geely hodlá v příštím roce zdvojnásobit výrobní kapacity. Plánuje rovněž výstavbu montážních továren v Severní Americe a Evropě, aby snížila svou závislost na domácím trhu. Firma letos hodlá zvýšit prodej o více než třetinu na 240 tisíc vozů z loňských 175 635 aut. Do roku 2010 plánuje dosáhnout výroby milionu automobilů ročně, čímž by se objemově vyrovnala tuzemské Škodě Auto.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).