Menu Zavřít

Autoprůmysl

21. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Malajci se s VW nepřátelí

Volkswagen ukončil rozhovory s malajsijskou automobilkou Proton o možné spolupráci, neboť vláda Malajsie nedovolila VW převzít v Protonu kontrolu. Zároveň ale firma uvedla, že stále hodlá vybudovat výrobní základnu v jihovýchodní Asii. „Skupina Volkswagen a vláda Malajsie se rozhodly nepokračovat ve společných jednáních o spolupráci či převzetí akciového podílu v automobilce Proton Holdings,“ uvedl německý koncern.

V brzdách přibrzděno

Společnosti Continental Teves Czech Republic, jež v Jičíně vyrábí brzdové posilovače a válce pro automobily, se loni propadl zisk o 35 procent na 611 milionů korun. Tržby firmě klesly o 2,4 procenta na 10,02 miliardy. Jičínský závod patří mezi největší svého druhu v Evropě. Firma výsledky zveřejnila ve výroční zprávě, kterou založila do Sbírky listin hradeckého krajského soudu.

Hypotéky ničí automobilky

Prodej automobilů ve Spojených státech v příštím roce klesne, protože krize na trhu s bydlením zasáhla spotřebitelskou důvěru. Prodej by se tedy mohl dostat až na nejnižší úroveň za posledních patnáct let. Vyplývá to z předpovědí tří předních investorů působících v autoprůmyslu. Thomas Stallkamp z investiční firmy Ripplewood Holdings uvedl, že prodej by se v příštím roce mohl propadnout až na 14,5 milionu vozů, tedy nejméně od roku 1993. „Řekl bych, že to bude někde mezi 14,5 a 15 miliony,“ prohlásil Stallkamp.

BRAND24

Japonci "válcují" Čínu

Největší japonská automobilka Toyota Motor hodlá v příštím roce zvýšit prodej v Číně o 46 procent na 700 tisíc vozů. Odhad tamního prodeje pro letošní rok navíc firma zvýšila na zhruba 480 tisíc aut z původně předpokládaných 430 tisíc. V prvních deseti letošních měsících stoupl prodej Toyoty v Číně o 67 procent na 380 tisíc automobilů díky popularitě modelů Camry a Corolla. Firma koncem října uvedla, že kontroluje 7,5 procenta čínského trhu s automobily.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).