Menu Zavřít

Autonomní vozy poškodí pojišťovny, říká šéf Volva

3. 5. 2016
Autor: čtk/ap

Autonomní vozidla bez řidiče, která začíná vyvíjet většina velkých světových automobilek, budou mít negativní dopad na trh s pojišťováním automobilů. Říká to Håkan Samuelsson, výkonný ředitel Volva. Zároveň dodává, že to bude vyplývat z větší bezpečnosti na silnicích.

„Dopad na pojišťování automobilů bude zřejmě výrazný. Nesmíme ale zapomínat na opravdové důvody. Těmi bude méně nehod, zranění i úmrtí. Autonomní vozy jsou nejdůležitějším pokrokem na poli automobilové bezpečnosti za posledních několik let“ říká Samuelsson.

Společnost Volvo už v dubnu oznámila, že na příští rok chystá v Londýně testování automobilů bez řidiče. Uskuteční tak v rámci projektu Drive Me London ve spolupráci s výzkumným střediskem Thatcham Research.

Autonomní vozidla budou „vidět“ i ve tmě

Auta „bez řidiče“ nepotřebují světla, vidí i potmě

 Autonomní prototyp Ford Fusion Hybrid

„Frekvence havárií se jednoznačně sníží. A i když havárie bude nevyhnutelná, její dopady by měly být menší,“ uvedl při oznámení spolupráce Peter Shaw, výkonný ředitel Thatcham Research. Cílem je v roce 2018 přivést na britské silnice prvních sto plně autonomních vozidel.

Pojišťovny se o živobytí nebojí.

O své živobytí se však pojišťovny nebojí. Alespoň to tvrdí James Dalton, ředitel Asociace britských pojišťovatelů. „Pojištění automobilů bude vždy potřebné. Jsme zvyklí se adaptovat podle toho, jaká rizika mizí a jaká se naopak objevují,“ tvrdí.

BRAND24

Dalton naopak varuje tradiční výrobce aut. „Autonomní vozy zasáhnou mnoho odvětví. Automobilkám hrozí odliv zákazníků na úkor technologických gigantů, jako jsou Google nebo Apple,“ myslí si.

Podle studie, kterou si nechala vypracovat vláda Spojených států amerických, se během následujících dvaceti let může snížit počet nehod až o osmdesát procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).