Menu Zavřít

Automobilka Audi vyřešila spor se svými prodejci v Číně

20. 5. 2017
Autor: Audi

Německá automobilka Audi z koncernu Volkswagen podepsala dohodu se svými čínskými prodejci. Vyřešila tím spor, který mohl narušit její podnikání na největším automobilovém trhu světa. Člen představenstva Audi Dietmar Voggenreiter označil dohodu za "strategický milník pro podnikání Audi v Číně".

Spor vznikl kvůli tomu, že Audi nedávno uzavřela dohodu o spolupráci s největší čínskou automobilkou SAIC Motor, která by mohla v budoucnu vést ke společné výrobě a prodeji modelů Audi. To popudilo stávající čínské dealery Audi, kteří nyní prodávají jak vozy firmy dovážené z Německa, tak automobily vyráběné v rámci společného podniku Audi a čínské automobilky FAW. Aliance se SAIC by podle nich zhoršila jejich přístup k budoucím klíčovým produktům, a poškodila tak jejich tržby a zisk.

Audi dnes podepsala dohodu s čínskou FAW, společným podnikem FAW a Volkswagenu a se svazem dealerů Audi. Smlouva stanoví, že modely vozů Audi, které by v budoucnu vyráběla německá firma ve spolupráci se SAIC, by byly prodávány prostřednictvím dosavadní čínské prodejní sítě Audi. Audi rovněž dealerům slíbila, že rozšíří svou sestavu modelů nabízených na čínském trhu, uvedla agentura Reuters.

BRAND24


Více o automobilech čtěte na webu Autobible.cz


Vozy Audi jsou na čínském trhu dlouhodobě nejprodávanějšími automobily v luxusním segmentu, v posledních letech jim ale podíl na trhu ubírají novější modely německého konkurenta Mercedes-Benz, značky Lexus japonské Toyoty a značky Cadillac od americké GM. Když se loni objevily zprávy o možné spolupráci Audi se SAIC, začali čínští dealeři Audi poukazovat na to, že německá firma je pomalá v uváděn nových produktů na trh, čímž jim podkopává odbyt.

Přečtěte si také:

Odbyt Audi padá. Kvůli sporu s čínskými prodejci

Škoda má z jednoho auta 40 tisíc, Ferrari 2 miliony

Šéf VW si stěžoval na Jourovou. Juncker se české komisařky zastal


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).