Menu Zavřít

Auta

8. 10. 2007
Autor: Euro.cz

O Auto roku soutěží unikátní počet vozů

Rekordních 47 automobilových novinek je nominováno do ankety Auto roku 2008. Anketu již počtrnácté vyhlásil Svaz dovozců automobilů a Sdružení automobilového průmyslu ve spolupráci s Klubem motoristických novinářů.

Jak bude soutěž vypadat? Čtyřiatřicetičlenná novinářská porota nejprve vybere pět finalistů a následně zvolí vítěze. Kritériem pro zařazení vozidla do ankety je jeho prodej na českém trhu nejpozději do konce roku 2007. Finalisty oznámí porota začátkem prosince a vítěz bude znám až na základě hlasování na tradičním galavečeru, který se bude konat ve druhé polovině ledna 2008.

Peugeot 308 bude k mání koncem října a laciněji

Prodej nejnovějšího modelu 308 značky Peugeot bude oficiálně zahájen 22. října. S Peugeotem 308 prý přichází na český trh tvrdý konkurent pro všechny současné modely nižší střední třídy. I když je nový vůz ve všech rozměrech větší než jeho předchůdce a údajně bohatěji vybavený, začíná prodejní cena benzinové verze 1.4 litru již u hranice 414 900 korun, tedy o pět tisíc korun níže než u dosavadního modelu 307.

Slovenští policisté budou jezdit ve vozech Kia

Značka Kia se stala oficiálním dodavatelem služebních vozů pro slovenské ministerstvo vnitra. Na základě podepsaného kontraktu budou tamní policii dodávány modely Kia až do roku 2010. Během následujících tří let slovenští policisté postupně převezmou až 4000 vozů. Bude se jednat o modely vyráběné v nové slovenské továrně u Žiliny. Jejich převážnou část budou tvořit vozy cee’d (přibližně 3000 kusů), zbytek doplní SUV Sportage. První část flotily vozů cee’d v oficiálních barvách policie byla v nedávných dnech již předána zástupcům ministerstva, do konce letošního roku to bude ještě 350 dalších vozů. Dodávka vozů pro slovenskou policií představuje pro značku Kia historicky nejrozsáhlejší spolupráci se státní správou v evropských zemích.

V Německu se zloději zaměřují na trabanty

Trabant, dříve vysmívaný symbol východoněmeckého průmyslu, se dostal do elitní společnosti nejžádanějších značek. Alespoň to vyplývá z německého žebříčku nejčastěji kradených automobilů podle značek. Svaz pojišťova-

cích společností uvádí, že zloděje více přitahují už jen sportovní vozy Porsche. Nejvíce se podle pojišťoven kradou osobní vozy v Berlíně.

Na tisícovku aut značky Porsche na německých silnicích připadalo v minulém roce v průměru 2,4 ukradeného vozu. V absolutních číslech to bylo 222 vozů legendární značky. Z každé tisícovky trabantů jich loni bylo v Německu ukradeno 2,1. Ze statistiky, která odráží i skutečný zájem o jednotlivé značky automobilů, vychází východoněmecký „bakeliťák“ velmi dobře. Pohříchu se však trabanty, jejichž výrobu automobilka ve Zwickau zastavila v roce 1991, stávají už jen sběratelskou značkou.

Mercedes-Benz slibuje servis na šest let zdarma

Každý, kdo si do konce roku zakoupí Mercedes-Benz s pohonem všech kol 4MATIC, bude mít na 6 let nebo do ujetí 120 000 kilometrů servis zdarma. Model s pohonem všech kol 4MATIC je v nabídce Třídy C, E, S, ML, R, G a GL. Servis zdarma se vztahuje na pravidelné údržby v rozsahu prací předepsaných výrobcem vozidel, včetně poskytnutí k tomu potřebných náhradních dílů a provozních látek (olejové náplně). Nabídky je možné využít u všech autorizovaných prodejců značky do konce roku.

Masarykovu tatrovku si prohlédnou Rakušané

Česko půjčí unikátní automobil Tatra 80 vyrobený v roce 1935 pro československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na výstavu do Rakouska. Automobil patří do kolekce pěti tatrovek, které jsou od počátku loňského roku prohlášeny za národní kulturní památku. Přestavují unikátní reprezentanty produkce kopřivnické továrny, nejstaršího domácího výrobce automobilů.

Dvanáctiválcová Tatra 80 byla poprvé představena v roce 1930 na autosalonech v Paříži a v Londýně, kde svými technickými i estetickými parametry vzbudila velký zájem. Poté bylo v Kopřivnici vyrobeno 22 těchto luxusních automobilů. Masaryk auto používal od roku 1935 až do své smrti. I poté měl vůz zajímavou historii, neboť převážel například v roce 1938 korunovační klenoty do Státní banky československé v Žilině a jeden z doprovodných vozů do něj zezadu narazil.

Autosalony nabízejí už malou Mazdu 2

Japonská Mazda zahájila 1. října prodej modelu s označením 2. Cena malého vozu začíná na částce 269 900 korun. Kupující si může vybrat z celkem sedmi stupňů výbavy a čtyř typů motoru. Nejlevnější varianta má benzinový agregát o objemu 1,3 litru a výkon 75 koní. Vozy s dieselovým motorem budou k dispozici počátkem roku 2008. Základní model ve výbavě CE zahrnuje mimo jiné airbag řidiče a spolujezdce, ABS, EBD a EBA, elektricky ovládaná vnější zpětná zrcátka, dálkově ovládané centrální zamykání či automatickou aktivaci světlometů.

Škoda rozšíří Vrchlabí a Kvasiny

Automobilka Škoda Auto do roku 2010 výrazně rozšíří a zmo-

dernizuje své závody v Kvasinách a ve Vrchlabí. V Kvasinách bude vedle roomsteru a superbu nově vyrábět i SUV vůz Yeti. Modernizovaný vrchlabský závod se bude ucházet o výrobu nových vozů, které koncern Volkswagen představil na frankfurtském autosalonu. Výrobu octavií pomůže Škodě navýšit závod Volkswagen v Bratislavě.

Mazda představila vůz s vodíkovým motorem

BRAND24

Japonská automobilka Mazda se minulý týden pochlubila s novým druhem hybridního vozu, který využívá vodíkový rotační motor. Uvedla rovněž, že tento nový automobil s názvem Mazda Premacy Hydrogen RE Hybrid bude v příštím roce možné získat v Japonsku do pronájmu. Rotační motory jsou známé tichým provozem, protože nemají na rozdíl od běžných motorů písty. Rotační motory jsou obvykle poháněny benzinem. Ten však u nového automobilu slouží pou-

ze jako záložní palivo pro případ, že dojde vodík.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).