Menu Zavřít

Austrálie překonala nizozemský rekord v délce období bez recese

6. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) Austrálie se v letošním druhém čtvrtletí zvýšil o 0,8 procenta. Australská ekonomika se tak již 104. čtvrtletí za sebou drží mimo recesi, čímž překonala nizozemský rekord. Vyplývá to z dnešních údajů australského statistického úřadu.

Hospodářská recese se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí poklesu HDP za sebou. Austrálie ji naposledy zažila v prvních dvou čtvrtletích roku 1991. Nyní překonala rekord období bez recese, kterého v letech 1992 až 2008 dosáhlo Nizozemsko.

V meziročním srovnání australská ekonomika vzrostla o 1,8 procenta. Za celý letošek by se tempo růstu mohlo přiblížit třem procentům.

Za současnou konjunkturou stojí rozvoj projektů veřejné infrastruktury, výdaje domácností i export. Vláda investuje do silnic, železnic i do zdravotnictví. Spotřebitelé pak utráceli hlavně za potraviny, alkohol, oblečení, zboží pro domácnost a komunikační prostředky. HDP tlačil vzhůru i větší objem vývozu, zejména v případě zkapalněného zemního plynu.

BRAND24

Austrálie těží z dlouhodobě silné poptávky v Asii, kam vyváží nerostné suroviny, jako je ropa, plyn či uhlí, a také zemědělské produkty. Třetina exportu putuje do Číny, která se pro Sydney stala zdaleka nejvýznamnějším obchodním partnerem.

Řada ekonomů se obávala, že hospodářský výkon ve druhém čtvrtletí nepříznivě poznamená řádění cyklonu Debbie z konce března, které způsobilo několikatýdenní výpadky ve vývozu uhlí.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).