Menu Zavřít

Austrálie: Firma stojí 400 australských dolarů

19. 1. 2016
Autor: profit

Austrálie je jednou z nejliberálnějších zemí, co se týče podnikání. To je zde zatíženo jen minimem papírování. Firmu lze v této zemi založit bleskově už během dvou dní. Při dovozu výrobků je zase příjemné, že se obvykle nevybírá clo za zboží, které se v samotné Austrálii nevyrábí.

Foto: Profimedia.cz

Podle uznávaného žebříčku Světové banky, který hodnotí jednoduchost provozování byznysu v různých teritoriích, se Austrálie letos umístila na 10. místě. Pokud plánujete založit pobočku nebo zcela novou firmu v Austrálii, jistě vás potěší fakt, že co se týče jednoduchosti založení firmy, je Austrálie dokonce na druhém místě. Tak vstřícnou ekonomiku k novým firmám jsme na těchto stránkách ještě nepopisovali.

Podmínky založení firmy

K založení firmy musíte podat formulář ASIC 201 „Application for Registration as an Australian Company“, získat certifikát inkorporace a takzvané Australské firemní číslo (Australian company number, ACN). Tento úkon stojí 400 australských dolarů. Druhou povinností je registrace s australskými daňovými úřady (Australian Taxation Office, ATO). Tento úkon je zdarma. Tímto máte firmu založenu.

Čtěte: Jak založit s.r.o.? Cena, postup, podmínky

Nejjednodušší variantou je otevření reprezentační kanceláře, která však nemůže uzavírat právní závazky. Můžete také založit filiálku vaší mateřské firmy, v níž můžete zaměstnat i nerezidenta. Pravděpodobně však asi budete plánovat založení dceřiné firmy, která bude australským právním subjektem. Jaké jsou právní typy zastoupení?

Sole trader

Tato obdoba práce na živnostenský list je výhodná pro jednoduchý a nenákladný start. Samostatný podnikatel není daněn jako společnost, ale daní své obchodní příjmy jako součást osobních příjmů. Tento subjekt nemusí mít účetnictví auditováno každý rok. Samozřejmě je však plně odpovědný za veškeré pohledávky.

Partnership

Nelimitované partnerství může být uskupení až 20 partnerů vázaných partnerskou smlouvou. Podmínky jsou podobné jako u Sole trader. Tato forma nabízí například zajímavou motivaci na přilákání zaměstnanců, kteří se mohou stát partnery. Stejně jako Sole trader, partnerství je také odpovědné za všechny pohledávky.

Proprietary limited company

Tato obdoba naší společnosti s ručením omezeným je nejobvyklejší formou nově zakládaných společností. Tyto společnosti jsou v Austrálii dle velikosti rozděleny na malé a velké neboli small a large.

Small proprietary limited company

Firma spadá do této kategorie, pokud je její obrat v daném roce nižší než 25 milionů australských dolarů, hodnota jejich aktiv je nižší než 12,5 milionu dolarů a má méně než 50 zaměstnanců.

Large proprietary limited company

Obrat nad 25 milionů dolarů, hodnota aktiv nad 12,5 milionu dolarů, více než 50 zaměstnanců.

Public company

Tato obdoba naší akciové společnosti musí mít nejméně tři ředitele a jednoho sekretáře. Její registrovaná a veřejnosti přístupná kancelář musí být v Austrálii. Společnost musí být řízena dle stanov. Informace o ředitelích, jednáních a rozhodnutích musejí být zaznamenávány. Veřejná společnost musí předkládat finanční záznamy a stanovit registrovaného auditora nejpozději do měsíce od založení.

Založení a výběr jména společnosti

Vaše firma může v Austrálii založit novou společnost, nebo koupit ready-made společnost. Při volbě názvu firmu si musíte vybrat dosud neregistrované jméno, které neobsahuje zakázaná slova nebo slova naznačující vztah k vládním strukturám.

Registrace

Registrace se provádí u Australian Securities and Investments Commission. Více informací naleznete na www.asic.gov.au.

Regulace konkurence

V roce 2010 byl v Austrálii schválen zákon regulující konkurenční prostředí. Zakázány jsou cenové dohody, primární a sekundární bojkoty, zneužívání síly na trhu, zavádění omezení, dle kterých si spotřebitelé nemohou volně vybrat s kým nebo v čem budou obchodovat, nucení klientů kupovat s prodávaným produktem také další nabízený produkt, limitování nejnižší povolené maloobchodní ceny. Regulovány jsou také fúze a akvizice, které mohou snížit konkurenci na trhu.

Company income tax

Jaké jsou daně? Company income tax – daň z příjmů právnických osob se vztahuje na všechny typy společnosti kromě Sole trader a její celková hodnota je 30 procent.

Goods and Services tax

Daň na zboží a služby neboli spotřební daň, má výši 10 procent nebo 15 procent dle kategorie zboží či služeb.

Medicare levy

Tato daň zdravotního pojištění závisí na příjmech jednotlivce a je nastavena kolem hodnoty 1,5 procenta zdanitelného příjmu. Pokud vaši zaměstnanci nebudou australští rezidenti, nemusejí tuto daň povinně odvádět.

Medicare levy surcharge

Přirážka k dani ze zdravotní péče může navýšit daň zdravotního pojištění o jedno procento z hodnoty příjmů pro osoby a rodiny s příjmy vyššími, než je nastaven práh, které nemají soukromého lékaře.

Superannuation funds taxation

Odvody do penzijního fondu jsou v hodnotě 15 procent z příjmu fyzických osob.

U nás na pivo, v Austrálii na pláž

Australané jsou velmi sportovně založení. Většina australské populace žije v dojezdové vzdálenosti moře, a tak není divu, že vodní sporty patří i ke každodennímu pracovnímu životu. Nedivte se, když vás obchodní partner pozve na loď nebo na surf. Autor tohoto článku několikrát navštívil Austrálii z profesních i sportovních důvodů a může dosvědčit, že právě surfování, ve všech jeho podobách, je oblíbeným sportem australských manažerů. Zatímco naše byznys elita si dává dostaveníčko na lyžích ve Špindlu, australští manažeři vyrážejí do plážových klubů. K australské byznys etiketě nepatří povyšování a exkluzivita. Mnoho Australanů si ráno před prací nebo v polední přestávce zajde například zapádlovat na svém speciálním surfovacím kajaku. Stejnou vlnu tak sdílí ředitel i řadový zaměstnanec.

Daň z příjmů

Jedná se o progresivní daň, která se odvíjí od výšky příjmů. Tato daň je pro vás relevantní, pouze pokud budete zakládat vaší reprezentaci jako Sole trader. Daň je progresivní a skládá se vždy ze základu daně a procentuální části dle výšky příjmů.

Příjmy nezletilých osob mohou podléhat vyššímu zdanění. Tato motivace neopouštět vzdělávací systém je důležitá zejména pro venkovské oblasti, které se v Austrálii nazývají Outback.

Dalšími daněmi jsou speciální zemědělské daně, vinařské daně nebo například daň z luxusních vozidel. Detailní informace naleznete na www.ato.gov.au.

Cla

Celní sazby se v Austrálii pohybují do 25 procent. Většina produktů je zahrnuta v kategoriích s clem do 10 procent. Zajímavým faktem pro potenciální české a moravské exportéry je většinou nulový tarif pro produkty, které se v Austrálii nevyrábějí. Austrálie poskytuje preferenční tarify skupině nejméně rozvinutých zemí, do které ČR nespadá.

Dovážené léky a zdravotní pomůcky musejí být schváleny ministerstvem zdravotnictví. Jak je zvykem i v jiných teritoriích, dovoz zbraní a radioaktivních materiálů podléhá povolení. Pro mnoho dalších výrobků je také potřeba získat schválení vhodnosti výrobků pro všeobecnou spotřebu na základě zákona o ochraně spotřebitele.

Další trhy

BRAND24

Díky dohodám o volném obchodu mezi Austrálií a Singapurem, Novým Zélandem a skupenstvím ASEAN může vaše pobočka či firma v Austrálii fungovat také jako vstupní brána na tyto trhy.

Autor je mezinárodní konzultant společnosti Trcala Consulting.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).