Menu Zavřít

Arjanem van den Berkmortelem

7. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Zájem o exotické fondy je vysoký

Britská HSBC patří k největším evropským bankám. Kvůli krizi jí loni klesl hrubý zisk o 18 procent. Ředitel české pobočky HSBC Arjan van den Berkmortel však tvrdí, že banka bude nadále růst. „Vzhledem k finanční krizi to pravděpodobně nepůjde tak rychle, jak jsme předpokládali,“ dodává. K plánované emisi dvanácti miliard liber říká, že jejím cílem je posílení kapitálové struktury banky. Použití prostředků za účelem akvizice ale nevyloučil. „Tato finanční operace vylepší nejen naši schopnost reagovat na nepředvídané události, ale i další růst prostřednictvím cílených akvizic,“ uvedl Berkmortel.

EURO: Můžete komentovat finanční výsledky HSBC v Česku za rok 2008? BERKMORTEL: Loňský rok byl, pokud jde o Českou republiku, poznamenán tím, že jsme hodně investovali do našeho růstu, takže logicky se o to zisk snížil. Letos samozřejmě předpokládáme mnohem vyšší ziskovost. Výsledky našeho hospodaření zveřejňujeme pouze za celou skupinu jakožto pobočka HSBC Bank. Konkrétní čísla za Česko neuvádíme.

EURO: Chystáte v důsledku finanční krize nějaká opatření na snížení nákladů? Třeba snížení počtu zaměstnanců? BERKMORTEL: Vždy je dobré posuzovat náklady jako jeden z nejdůležitějších ekonomických ukazatelů, a to my děláme nejen v době finanční krize. Nic zásadního v tomto směru ale nechystáme. Plánovaný růst počtu zaměstnanců do konce minulého roku byl dodržen a nyní je podstatné dodržet obchodní plán pro tento rok.

EURO: HSBC plánuje emisi nových akcií za dvanáct miliard liber. Jaká je nyní situace? BERKMORTEL: Vydáním řádné emise akcií chceme získat prostředky na posílení kapitálové struktury. Jiné banky získávají pomoc od vlád, my jsme silní a takovou pomoc nepotřebujeme. Finance od akcionářů nám pomohou zvýšit kapitálovou přiměřenost, která dosáhne téměř deseti procent. To je v současnosti jeden z nejlepších ukazatelů.

EURO: Spekulovalo se, co banka provede s takto získanými prostředky. Plánujete nějaké akvizice? BERKMORTEL: Plně upsaná řádná emise akcií posílí naši obchodní expanzi. Tato finanční operace vylepší nejen naši schopnost reagovat na nepředvídané události, ale i další růst prostřednictvím cílených akvizic. Nyní jsme v 86 zemích a zajímáme se o další trhy. Ceny v důsledku finanční krize spadly, takže se i v těžkých ekonomických dobách otvírají nové možnosti.

EURO: Připravujete exotický produkt, fond zaměřený na africký kontinent; můžete odhadnout, jaký zájem o něj bude? BERKMORTEL: Zájem o exotické fondy je u nás dlouhodobě vysoký a očekáváme to i u tohoto fondu. Naše bankovní skupina je schopna nabídnout různorodá řešení zaměřená jak na vyspělé, tak na rozvíjející se trhy. Zaznamenali jsme historicky největší zájem klientů o region BRIC, který tvoří Brazílie, Rusko, Indie a Čína.

CONTENT24

EURO: Změnili jste kvůli finanční krizi marketing? BERKMORTEL: Více využíváme elektronická média, která mají v plánovaných kampaních zelenou. V osobním bankovnictví máme specifickou cílovou skupinu movitějších klientů, na kterou se zaměřujeme. V České republice nejsme masovou bankou, takže si vybíráme styl komunikace, který nejlépe vyhovuje našim klientům.

EURO: Nedávno jste oznámili několik produktových novinek pro český trh. Co bude v letošním roce ta nejdůležitější změna? BERKMORTEL: Je toho víc, na co se chceme zaměřit. Především budeme rozšiřovat balíček služeb HSBC Premier o další produkty. Budeme také otvírat novou Premier pobočku v Brně, odkud chceme obsluhovat celý moravský region. Naší prioritou je pro tento rok i důraz na bankovní služby a financování pro podnikovou klientelu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).