Menu Zavřít

Areva zaútočí z Česka

2. 4. 2010
Autor: Euro.cz

JE Temelín

BRAND24

Francouzská společnost Areva hodlá zvýšit své šance na úspěch v miliardovém tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Firma proto v nejbližších týdnech otevře v Praze svoji kancelář. Týdeníku EURO to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Šéfem českého zastoupení by měl být Thomas Epron. Areva, světová jednička v jaderném průmyslu, již dříve potvrdila účast v soutěži.
Hodnota tendru, jehož součástí jsou kromě dostavby dvou bloků JE Temelín i reaktory pro Dukovany a Jaslovské Bohunice, je odhadována na 500 miliard korun. Do výběrového řízení se vedle Arevy přihlásily i rusko-české konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropres a rovněž americká společnost Westinghouse.
K ceně nových bloků, jež by v případě Temelínu mohly začít fungovat do roku 2020, zatím jeho vlastník ČEZ uvedl jen tolik, že nikdy nesdělil a ani v budoucnu neoznámí jakákoliv očekávání. Oslabil by tím prý svoji vyjednávací pozici. Tendr je však na samém počátku. ČEZ předpokládá, že vyhodnocení předložených nabídek potrvá minimálně do konce příštího roku. Smlouvy na dodávky by měly být uzavřeny nejdříve v polovině roku 2012.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).