Menu Zavřít

Archivace faktur

5. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Stačí k archivaci pouhé naskenování originálů faktur bez uchovávání souvisejících originálů?

podnikatel z Prahy 6

Domníváme se, že pouhé naskenování faktur bez dalších náležitostí (například označením elektronickou značkou založenou na kvalifikovaném systémovém certifikátu osoby odpovědné za jejich převod, případně i kvalifikovaného časového razítka) možné není. Pouhé naskenování faktur neumožňuje ani zákon o DPH.

Zákon č. 563/1991 Sb., v platném znění, upravuje tuto oblast v § 33, v němž je řečeno: účetní jednotka může převést účetní záznam z jedné formy do druhé. Nicméně zároveň je zde uveden požadavek na účetní jednotku zajistit, že obsah účetního záznamu v nové formě je shodný s obsahem účetního záznamu v původní formě. Při pouhém naskenování faktury není podle našeho názoru tato povinnost splněna. Domníváme se, že tato povinnost by byla splněna, pokud by elektronická forma faktury byla opatřena buď elektronickým podpisem, nebo elektronickou značkou založenou na kvalifikovaném systémovém certifikátu osoby odpovědné za jeho převod.

K dané problematice se vyjadřuje i zákon o DPH, jenž obecně k samotnému uchovávání dokladů v elektronické podobě stanovuje toto: Daňový doklad v písemné formě lze převést do elektronické podoby a uchovávat pouze v této podobě, pokud metoda použitá pro převod a uchování zaručuje věrohodnost původu, neporušitelnost obsahu daňového dokladu a jeho čitelnost. Zároveň musí být daňový doklad převedený do elektronické podoby opatřen zaručeným elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu nebo označen elektronickou značkou založenou na kvalifikovaném systémovém certifikátu osoby odpovědné za jeho převod.

BRAND24

Martin Tesař,

oddělení auditu Deloitte Česká republika

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).