Menu Zavřít

Aramco a SABIC postaví petrochemický komplex. Investují 20 miliard dolarů

27. 11. 2017
Autor: čtk

Saúdskoarabský státní ropný gigant Saudi Aramco a petrochemická firma Saudi Basic Industries Corp. (SABIC) podepsali předběžnou dohodu o výstavbě komplexu na petrochemické produkty za 20 miliard dolarů (426,4 miliardy korun). Projekt má být podle firem největším zařízením na přeměnu ropy na chemikálie na světě a prvním závodem tohoto druhu v zemi a je součástí plánu saúdskoarabské vlády diverzifikovat svou ekonomiku mimo vývoz ropy.

Po podpisu předběžné dohody, tzv. memoranda o porozumění, generální ředitel společnosti Aramco Amín Násir novinářům řekl, že závěrečné rozhodnutí o pokračování projektu by mělo padnout do konce roku 2019. Komplex by mohla zahájit produkci v roce 2025 a investice budou rozdělené mezi obě firmy stejným dílem.

Komplex by měl vyrábět polyetylén, polypropylen, xylen, benzen a další produkty. Zpracovat by měl zhruba 400 tisíc barelů lehké arabské ropy denně a vyrobit kolem devíti milionů tun chemikálií a minerálních olejů ročně a dalších 200 tisíc barelů nafty denně pro domácí použití. Vytvořit má přímo a nepřímo kolem 30 tisíc pracovních míst.


Saúdové plánují obří investice. Do těžby ropy a plynu dají 300 miliard dolarů

Těžební plošina Beryl Alpha společnosti Apache, jednoho z největších těžařů v Severním moři


Ředitelé obou firem dodali, že komplex by se mohl nacházet v přístavním a průmyslovém městě u Rudého moře Janbu. Uvažuje se však i o jiných místech.

BRAND24

Aramco je největší ropnou firmou na světě. Společnost se připravuje na primární nabídku akcií, vláda by mohla prodat příští rok na burze až pět procent akcií, napsala agentura Reuters.

Čtěte také:

Saúdové spouští jaderný program: reaktory i obohacování uranu

Branson investuje v Saúdské Arábii. Pomůže jí zbavit se závislosti na ropě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).