Menu Zavřít

Apple sesazen. Nejhodnotnější firmou v USA se stal vlastník Googlu

12. 5. 2016
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: Alexander Schimmeck via Flickr

Akcie americké technologické společnosti Apple dnes kvůli obavám investorů z dalšího poklesu prodeje telefonů iPhone pokračují v propadu a jejich kurz poprvé za téměř dva roky sestoupil pod 90 dolarů. Apple tak znovu dočasně ztratil prestižní pozici nejhodnotnější firmy amerického burzovního trhu. Na první příčce jej podobně jako počátkem února nakrátko vystřídal jeho rival Alphabet, který je majitelem internetové společnosti Google.

Kurz akcií Applu dnes klesl až o 3,3 procenta na 89,47 dolaru, nejníže od června 2014. Kurz po dlouhém boji sestoupil pod hranici technické podpory 92 dolarů a nyní směřuje k hranici 85 dolarů, řekli analytici agentuře Reuters.

Od počátku roku akcie Applu smazaly asi 12 procent a z loňského květnového maxima takřka 130 dolarů se propadly zhruba o 30 procent. Za poslední rok tak Apple na tržní hodnotě ztratil asi 200 miliard dolarů (4,7 bilionu korun), což zhruba odpovídá tržní hodnotě maloobchodního gigantu Wal-Mart. Širší index amerického akciového trhu S&P 500 naproti tomu asi jedno procento získal.

Akcie Applu zaznamenaly propad zejména koncem dubna, kdy firma oznámila, že utrpěla první propad čtvrtletních tržeb za 13 let a vůbec první pokles prodeje vlajkového telefonu iPhone. Všechny své akcie Applu v hodnotě takřka pěti miliard dolarů pak prodal vlivný americký investor Carl Icahn, který ve firmě vlastnil téměř jednoprocentní podíl. Icahnův krok následovala řada dalších investorů.

Vývoj akcií Applu:

Graphical visualization of market data.


Přečtěte si více o problémech Applu:

Místo příležitosti se Čína stává pro Apple hrozbou

BRAND24

Slavný investor Icahn se zbavil podílu v Applu, akcie šly dolů

Prodeje iPhonů se zadrhly. Applu klesly tržby a zisk

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).