Menu Zavřít

Apple otevře první výzkumné centrum v Číně. Zaměstná 500 lidí

30. 9. 2016
Autor: ČTK

Americká technologická společnost Apple otevře své vůbec první výzkumné centrum v Číně za přibližně 45 milionů dolarů (1,08 miliardy korun) a zaměstná v něm na 500 lidí.

Otevření výzkumného centra v Pekingu jde ruku v ruce se strategií zvrátit klesající prodeje v nejlidnatější zemi světa. Ve třetí čtvrtině fiskálního roku totiž spadly o třetinu, přičemž za ten předchozí se více než zdvojnásobily.

„Toto centrum bude určeno výzkumu a vývoji v oblasti počítačového hardwaru a softwaru, telekomunikace, audiovizuálního zařízení, elektronických spotřebitelských produktů a informačních a dalších pokročilých technologií,“ uvedl vědecký park Zhongguancun na čínské sociální síti Weibo.

O úmyslu postavit výzkumné centrum v Číně informoval Apple prostřednictvím svého výkonného ředitele Tima Cooka už v srpnu, s předpokládaným termínem dokončení do konce letošního roku. V té době však ještě neoznámil lokaci. Centrum nakonec bude postaveno v parku Zhongguancun, čínské obdobě Silicon Valley.

Na Apple si kvůli daňovému zvýhodnění v Irsku posvítila Evropská komise. Čtěte více:

Nechceme, ale ok. Irsko musí 13 miliard eur od Applu přijmout

 Irsko - ilustrační foto

Klesající zájem Číňanů o Apple donutil technologického obra k akci. Cook už letos Čínu dvakrát navštívil a setkal se s vrcholnými vládními představiteli. Ve snaze lépe pochopit čínský trh už Apple investoval jednu miliardu dolarů do místní alternativní taxislužby Didi Chuxing. Dalším tahem je tak výzkumné centrum, které by mělo Apple dostat blíže čínským spotřebitelům.

„Zahraniční společnosti se na Čínu musí dívat odlišně. Není to jen trh, kde prodáváte produkty. Musí se zaměřit na výzkum spotřebitelského chování Číňanů, protože to určí trend pro další rozvíjející se trhy,“ uvedla pro americkou televizi CNBC Nicole Pengová z analytické společnosti Canalys.


Dále čtěte:

BRAND24

Apple ztrácí tah na bránu

Apple dává ruce pryč od projektu vlastního elektromobilu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).