Menu Zavřít

Antimonopolní úřad stále prošetřuje odvolání

19. 7. 2004
Autor: Euro.cz

KAUZA PEKÁRENSKÉHO KARTELU Ani po čtyřech měsících od zveřejnění návrhu na udělení pokuty 120 milionů korun za cenové dohody třem největším domácím pekárenským společnostem není jasno, jestli pekárny zaplatí nebo ne.

KAUZA PEKÁRENSKÉHO KARTELU

BRAND24

Ani po čtyřech měsících od zveřejnění návrhu na udělení pokuty 120 milionů korun za cenové dohody třem největším domácím pekárenským společnostem není jasno, jestli pekárny zaplatí nebo ne.

Hrozba vysokých pokut visí nad nejvýznamnějšími výrobci chleba a pečiva, firmami Delta Pekárny, Odkolek a Penam v situaci, kdy se uzavírají smlouvy na nákup obilí z letošní sklizně, jeden z postižených subjektů změnil majitele a právě pekárenskému oboru se otevírají velké možnosti exportu do zahraničí po vstupu do EU. Nic moc pro žádoucí stabilitu tuzemského pekárenského podnikatelského prostředí. Pokuty udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) letos na konci března, a to ve výši 55 milionů korun společnosti Delta Pekárny, 35 milionů korun firmě Odkolek a 30 milionů brněnskému sdružení Penam. Zmíněné pekárenské skupiny byly na základě šetření ÚOHS z listopadu loňského roku obviněny z kartelových dohod, které měly vyvolat skokové, zhruba dvacetiprocentní zdražení pekárenské produkce. Všechny společnosti se proti rozhodnutí antimonopolního úřadu odvolaly a dosud žádný další verdikt ÚOHS neobdržely. Podle tiskového oddělení ÚOHS probíhá v současné době v této věci druhostupňové řízení, které ještě neskončilo. „Nejsou to jednoduchá šetření, takže nemůžeme sdělit, do kdy budou ukončena,“ sděluje antimonopolní úřad. Obviněné pekárenské společnosti mají oporu v oborovém Podnikatelském svazu pekařů a cukrářů (PSPC). „V době udělení pokut byl naším členem pouze Penam, v současné době jsou členy PSPC již všechny tři pekárenské skupiny,“ konstatoval v této souvislosti generální sekretář Svazu Stanislav Musil. Právě PSPC proti rozhodnutí ÚOHS oficiálně protestoval a v písemném stanovisku uvedl celou řadu argumentů, které obviněné antimonopolního úřadu vyvracejí. Jedním ze základních důvodů je skutečnost, že v ČR je velké množství pekárenských subjektů, kteří se „navzájem hlídají“ a cenové dohody nejsou v praxi možné. Cena pekárenské produkce navíc řadu let stagnovala, loňské zvýšení cen bylo navíc podle výrobců především reakcí na předchozí výrazný růst cen obilí. Všichni oboroví odborníci se přitom shodují, že výše pokut navrhovaných ÚOHS je v zásadě likvidační. Roční zisky největších pekárenských společností se pohybují v řádech milionů korun, většinou nepřesahují 10 milionů. Pokud by měli pekaři zaplatit udělené pokuty, znamenalo by to v praxi několikaleté totální zmrazení jakýchkoli investic. Dosud nejvyšší pokutu v historii udělil ÚOHS šesti distributorům pohonných hmot ve výši 313 milionů korun. Nejvyšší pravomocná pokuta byla uložena v letošním roce společnosti Český Telecom (81,7 miliónu korun). Loni uložil úřad pravomocně sankci v souhrnné výši 51 milion korun společnostem Billa a Julius Meinl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).