Menu Zavřít

Anticenu za neinformování dostal Jihomoravský kraj

9. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Vítězství v soutěži za kvalitní poskytování informací „Otevřeno x Zavřeno“ získalo zastupitelstvo Prahy 6. Na svých internetových stránkách zveřejnilo dobrovolné přiznání zastupitelů o všech jejich příjmech, včetně nájmu nebo privatizace obecních bytů, zakázek od obce a odměn od roku 1991.

Jde o nadstandardní opatření, které chrání před střetem zájmů.

Druhé místo v kategorii Otevřeno patří Nejvyššímu správnímu soudu, který před rokem začal zveřejňovat svá rozhodnutí na internetu. V budoucnosti plánuje i možnost nahlížet do případů, které právě projednává. Na třetím místě se umístil krajský úřad Vysočina. Na jeho stránkách se může každý občan dočíst, který úředník je zrovna v práci. Zároveň jsou zde zveřejněna všechna čísla mobilních telefonů úředníků včetně hejtmana a radních.

BRAND24

V negativní kategorii Zavřeno si „cenu“ odnesl ředitel úřadu Jihomoravského kraje Jiří Crha za veřejný útok na žadatele o informace a zavádějící údaje. Druhé místo získali olomoučtí radní za to, že občanům neposkytli dostatečné informace o záměru investovat půl miliardy korun do stavby akvaparku z veřejného rozpočtu. Třetí místo dostalo ministerstvo pro místní rozvoj za opakovaně nesprávné rozhodnutí o informacích ze stavebního řízení.

Porota vybírala z 35 nominací. Soutěž Otevřeno x Zavřeno se koná v rámci projektu Právo na informace, za kterým stojí Otevřená společnost, založená v roce 1998 Nadací Open Society Fund.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).