Menu Zavřít

Anketa

21. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Co říkáte na novou vládu? Mirek Topolánek předseda ODS, nastupující premiér Česká politická scéna se po dlouhých týdnech znovu pohybuje v ústavním režimu. Do současné fáze jsme se mohli dostat již dříve. Věřím, že příští týden dojde se sociální demokracií k průlomu v jednání, aby bylo možné vládu sestavit.

Co říkáte na novou vládu?

Mirek Topolánek

předseda ODS, nastupující premiér

Česká politická scéna se po dlouhých týdnech znovu pohybuje v ústavním režimu. Do současné fáze jsme se mohli dostat již dříve. Věřím, že příští týden dojde se sociální demokracií k průlomu v jednání, aby bylo možné vládu sestavit. Chci, aby byla taková, abychom se za ni v Evropě nemuseli stydět.

Jiří Paroubek

předseda ČSSD, odstupující premiér

Je zcela legitimní požadavek, abychom zhruba po roce a půl vyhodnotili, zda budeme pokračovat ve spolupráci po celé volební období - nebo zda za dva roky spojíme senátní a krajské volby s poslaneckými. Nemá smysl se trápit, pokud by spolupráce nešla.

Helena Pískovská

prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu

Obchodníci musejí fungovat nezávisle na tom, zda máme, či nemáme funkční vládu, a to samozřejmě také činí. Vzniklá vládní situace bezprostředně chod obchodu a cestovního ruchu neohrožuje. Druhou částí mince jsou ovšem sliby stran před volbami. Podnikatelé šli k volbám s vírou, že se zjednoduší proces a zkvalitní podnikatelské prostředí. Bohužel kvůli současné situaci jsou jejich očekávání v nedohlednu.

Jaroslav Míl

prezident Svazu průmyslu a dopravy

Pro novou vládu už jsme formulovali své požadavky. Aktuálně jde o zvýšení efektivity státní správy, zjednodušení daňového systému a pozastavení účinnosti zákoníku práce. S tím musí vláda začít co nejdříve, a to ještě do konce letošního roku.

Vladimír Pikora

BRAND24

analytik Next Finance

Minoritní vládě se nebude vládnout snadno. Pokud bychom brali posun kurzu jako nezávislý barometr, je vidět, že průměrný názor na novou vládu je spíš neutrální - ani pesimistický, ani optimistický. To je rozdíl oproti výsledku voleb na Slovensku, kde investoři houfně opouštěli zem, až donutili centrální banku intervenovat proti oslabující koruně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).