Menu Zavřít

Anketa

17. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Co vás zatím nejvíce potěšilo a naopak zarmoutilo na činnosti vlády Mirka Topoláka?

Vláda očima podnikatelů Co vás zatím nejvíce potěšilo a naopak zarmoutilo na činnosti vlády Mirka Topoláka?

Zdeněk Černý (majitel firmy Biomac Černý v Uničově)

Za klad považuji nástup ekologické politiky. Sedmnáct let jsem čekal, až u nás budou zavedeny takzvané ekologické daně jako v západní Evropě. Všichni to jenom slibovali – až letos konečně má ekopalivo, které naše firma vyrábí, jen pětiprocentní daň z přidané hodnoty místo původní devatenáctiprocentní. Pomůže to českému trhu a životnímu prostředí. Konečně jsme jako výrobci ekopaliv schopni konkurovat uhlí.

Na konkrétnější posouzení reforem musím počkat do nového roku. Zklamání zatím pociťuji hlavně v osobní rovině, protože jsem věřil premiérovi, že je jiný než ostatní. Hlas už bych mu podruhé nedal, ztratil moji důvěru. Předvádí politiku mrtvého brouka. S penězi daňových poplatníků nakládá stejně jako ti předchozí, viz například jeho kauza s využitím vládního letadla pro zastávku na lyžování v Alpách. Vláda se sice vyměnila, ale je to stejné. Nepodařilo se jí zatím ani snížit byrokracii.

 

Mojmír Čapka (majitel společnosti Brisk Tábor)

Dosavadní reformní kroky jsou poznamenány značnými kompromisy kvůli různému zájmu koaličních stran a rozdělení sil ve sněmovně. Za pozitivní považuji snahu nastartovat reformu veřejných financí a snížit deficit rozpočtu. Také snižování daní je cesta správným směrem – motivuje podnikatele k růstu výkonů.

Na druhé straně je stále nedostatečné snižování administrativy a počtu úředníků ve státním aparátu. Velice mi vadí nedostatečná politická vůle, euroskepticismus a vágní vztah vlády k přechodu na evropskou měnu, stejně jako malý posun v čerpání evropských fondů.

 

Viliam Grácz (jednatel firmy Brain Logistics)

Potěšila mne snaha ministra Římana o redukci administrativy, která dosud zatěžuje zejména malé a střední podniky. Kladně hodnotím také zavedení jednotné sazby daně z příjmu fyzických osob, snahu o přechod od daní přímých na nepřímé spolu se zprůhledněním mzdových nákladů formou zavedení superhrubé mzdy.

Zarmoutila mne poměrná komplikovanost některých opatření daňové reformy. Navíc jsou spojena s negativními dopady na podnikání – například uplatňování pravidla nízké kapitalizace, nemožnost odepisování nedobytných pohledávek bez soudního vymáhání a podobně.

 

Karel Havlíček (generální ředitel Sindat Group a místopřeseda Asociace malých a středních podniků)

Myslím, že žádná vláda podnikatelské prostředí zásadně neovlivní, což se projevilo i tentokrát. Úspěch si musíme uhrát sami – za dobrý výsledek jakékoliv vlády považuji fakt, že toho moc nezkazí.

Z tohoto úhlu pohledu se jí to zatím daří. S ohledem na její mandát a personální sestavu je to dobrá zpráva.

 

Marcel Winter (majitel marketingové firmy WMC)

BRAND24

Potěšil mne celkový růst ekonomiky, zklamal mne hlavně nesplněný předvolební slib o podstatném zjednodušení daňových přiznání pro osoby výdělečně činné. Z hlediska mého oboru mne pak nejvíce potěšilo zastoupení vietnamské komunity v radě vlády pro národnostní menšiny.

Na druhou stranu mne zklamalo, že v novele zákona o pobytu cizinců stále chybí povinnost jejich pojištění při pobytu delším než tři měsíce u pojišťoven, které mají licenci České národní banky. To působí našemu zdravotnictví mnohamilionové ztráty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).