Menu Zavřít

ANKETA

24. 11. 2003
Autor: Euro.cz

1) JAK OVLIVNÍ VAŠE PODNIKÁNÍ POŽADAVEK POVINNÉHO POJIŠTĚNÍ/BANKOVNÍ ZÁRUKY PRO CESTOVNÍ KANCELÁŘE? 2) JAK VNÍMÁTE OMEZENÍ TZV. ČERNÝCH PRŮVODCŮ? Ad 1) Týdny nedělám nic jiného, než že sháním potřebné doklady - například potvrzení o bezdlužnosti z finančního úřadu a ze sociálního zabezpečení.

1) JAK OVLIVNÍ VAŠE PODNIKÁNÍ POŽADAVEK POVINNÉHO POJIŠTĚNÍ/BANKOVNÍ ZÁRUKY PRO CESTOVNÍ KANCELÁŘE?

2) JAK VNÍMÁTE OMEZENÍ TZV. ČERNÝCH PRŮVODCŮ?

HANA BOROVCOVÁ, jednatelka CK Conti, s. r. o.

Ad 1) Týdny nedělám nic jiného, než že sháním potřebné doklady - například potvrzení o bezdlužnosti z finančního úřadu a ze sociálního zabezpečení. Když stát poručí podnikatelům, že se musejí pojistit a nezajistí, že je někdo pojistí, není to pozitivní. Selekci pak za stát vlastně dělají pojišťovny, které si vybírají, kterou cestovku pojistí. Přitom vybírat bychom si měli my mezi pojišťovnami. Nicméně jsme jedna z prvních pojištěných cestovních kanceláří. Pro klienty to může být plus, ale musejí si pečlivě zjistit, zda cestovní kancelář je opravdu cestovní kancelář, nebo jen firma, která si tak říká. Zákon se totiž vztahuje na podniky, které soustavně prodávají zájezdy dvanáct měsíců. Firma, která prodává zájezdy například jen v létě, prohlásí, že vlastně cestovka není a pojištění ani další omezení se na ni nevztahují. Takových „černých“ cestovních kanceláří existuje celá řada.

Ad 2) Naše cestovní kancelář se incomingu zrovna nevěnuje, takže nemáme dostatek zkušeností. „Černí“ průvodci jsou ale velmi podobný problém, jako „černé“ cestovní kanceláře.

TOMÁŠ BREJCHA, ředitel marketingu a. s. Čedok

BRAND24

Ad 1) Pro CK Čedok jsou obě varianty, popřípadě jejich kombinace, akceptovatelné. Disponujeme dostatečným kapitálem a likviditou. Proto máme dobrou vyjednávací pozici, která nám umožňuje sjednat výhodnou formu pojištění, popřípadě bankovní záruku. Čedok povinné pojištění CK nijak výrazně nezatěžuje a neovlivňuje cenu jeho zájezdů.

Ad 2) Cílem novely je zaručit zahraničním turistům určitou úroveň poskytovaných služeb. Čedok poskytuje vždy průvodce, kteří mají předepsané zkoušky. Případná mezera, která by mohla vzniknout omezením působení neprofesionálních „černých“ průvodců, by se měla rychle zaplnit novými průvodci, kteří splní zákonné podmínky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).