Menu Zavřít

Andor Šándor: Chybí služební zákon. Peake je důkaz

17. 12. 2012
Autor: profimedia.cz

Předvánoční politickou scénou rezonují reakce na „kobercový nálet“, který spustila nová ministryně obrany. Jak lze číst její kroky? Nepochybně začala dokazovat prezidentu Klausovi, že křehkou dívenkou byla naposledy snad na fotce v předvolebním kalendáři.

Razantní nástup na úřad navzdory méně než 24 hodin starým ubezpečením jen dokazuje, jak málo záleží některým politikům na tom, aby jejich slova byla v souladu s činy. Ministryně Peake jistě ví, že personální rošádou dále přispěla ke komplikaci vztahů mezi premiérem a prezidentem. Stejně dobře ale ví, že jí za to nehrozí žádné nebezpečí, tím méně vyhazov z vlády.

Tvrzení, že odvolání prvního náměstka, šéfa vyzbrojovací sekce a ředitele ministerské kanceláře vážně ohrozí kontinuitu činností rezortu, je možná příliš silné. Čas ukáže. Na svých postech zatím zůstávají další dva náměstci i státní tajemník. Hlavní složka rezortu, tedy česká armáda, je řízena schopným náčelníkem generálního štábu a jeho zástupci. Ti už pod generálem Pickem dokázali řídit loď s vojáky hnanou vládními větry do finančních mělčin.

Rovněž obava, že tvrdý nástup Peake negativně ovlivní vyjednávání o nových letounech, případně o dalším využití gripenů, je lichá. Skoro se chce říct bohužel. Vše už je stejně nastaveno tak, aby tu švédská letadla létala i nadále. Přitom je neuvěřitelné vynaložit za jejich desetiletý pronájem téměř 20 miliard a nyní o dalším pronájmu vyjednávat. Najímat si cokoli tímto způsobem má logiku pouze tehdy, pokud bychom danou věc chtěli využívat jen po omezenou dobu. Česká armáda bude nadzvukové letectvo potřebovat i za dalších 20 let, jenže gripeny naše nebudou. Bývalý šéf sekce vyzbrojování generál Bulant je novou ministryní viněn za neúspěšná výběrová řízení na nákup nových uniforem. Je ale také třeba se ptát, do jaké míry je vinen i zákon o veřejných zakázkách a navyklá praxe. Nemají-li vojáci v čem chodit, je nutné zvonit na poplach. Budou-li muže a ženy v uniformách nejen zbrojit, ale ještě i strojit cizí firmy, bude to v příkrém rozporu s tím, co je skutečně potřeba, totiž s podporou vlastního průmyslu. Samozřejmě nikoli toho korupčního.

Už za vlády Miloše Zemana došlo ke schválení zákona o státní službě. Jeho účinnost se ale od té doby neustále odkládá, bez ohledu na složení parlamentu. Kdyby platil v den nástupu paní Peake na ministerstvo obrany, nemusely existovat žádné obavy o destabilizaci rezortu. Jeho kontinuitu by garantovali vysoce postavení kariérní státní úředníci a náčelník generálního štábu, které nelze odvolávat s každou změnou ministra v průběhu volebního období či s každým střídáním vládní garnitury.

Autor je bezpečnostní poradce a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby


Čtěte také:

BRAND24

Klaus se opřel do Peake: Její kroky na obraně narušily elementární důvěru

Peake jmenovala do vedení obrany Štrupla, Klepka a Kotrbu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).