Menu Zavřít

Analytici: Z listopadových cen výrobců šly vzhůru především ceny v rafinériích

15. 12. 2011
Autor: profit

V listopadu průmyslové firmy opět zdražovaly své výrobky, v první řadě šly vzhůru ceny v rafinériích, uvedli analytici. Reagovali tak na čtvrteční data Českého statistického úřadu (ČSÚ) o indexu cen výrobců za listopad.  

Foto: Profimedia.cz

„Ceny ropy typu Brent začaly výrazněji růst až v průběhu února tohoto roku. Do budoucna se tak bude srovnávací základna postupně zvyšovat, čímž by v budoucích měsících neměl být vytvářen tak vysoký tlak na meziroční růst cen výrobců. Oslabující koruna navyšuje také ceny vstupů, což by se automaticky mělo projevit v růstu cen výrobců,“ okomentoval data Martin Prokop, analytik Next Finance.

Za růstem cen potravin podle Prokopa stojí kvantitativní uvolňování měnové politiky americké centrální banky. „Napumpování likvidity do ekonomiky vedlo k růstu cen komodit i potravin,“ dodal.

„Vyšší ovšem v listopadu byly i ceny dopravních prostředků a také plastů, které tak reagují na dlouhodobě vysoké ceny ropy na světových trzích. Také ceny ve výrobě stále rostou (+0,4 %), zatímco prostor pro zdražování pro konečného spotřebitele dosud nebyl velký. Otázkou je, kdy se ceny výrobců ve větší míře přelijí i do konečných cen pro spotřebitele,“ uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB.

Tlak na růst cen ze strany výrobců podle Dufka přetrvává. „V rámci přípravy na vyšší DPH se sice podaří část vyšších nákladů do spotřebitelských cen vměstnat, avšak celkově nebude prostor pro růst cen velký. Spotřebitelská poptávka zůstává i nadále utlumená a další pokles ji ještě čeká. Kdo bude chtít v takové situaci prodávat, nebude moci příliš zdražovat. Na domácím trhu prostor mít nebude a evropský trh míří do recese,“ upozornil.

BRAND24

„Během dalších měsíců by měly inflační tlaky u cen výrobců polevovat s tím, že bude vyprchávat efekt slabší koruny. V průměru by se výrobní ceny tento rok měly zvednout okolo 5,6 procenta, v příštím roce pak o méně než tři procenta. Záležet bude samozřejmě zejména na dalším vývoji cen komodit, jako je ropa, kovy a zemědělské komodity,“ očekává Jiří Škop, analytik Komerční banky.

Ceny průmyslových výrobců se v listopadu meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta, meziroční růst zůstal na říjnové úrovni 5,6 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).