Menu Zavřít

AMSP ČR: Pro české podniky je důležitá spolupráce s firmami z Visegrádké čtyřky

24. 11. 2011
Autor: profit

Spolupráce českých podniků s firmami zemí Visegrádské čtyřky je pro českou ekonomiku životně důležitá, shodli se zástupci partnerských asociací malých a středních podniků zemí Visegrádské čtyřky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Foto: Profimedia.cz

Spolupráce našich podniků s firmami takzvané V4 je pro naši ekonomiku životně důležitá. Téměř pětina našich vývozů směřuje do zemí V4, sedmina veškerého dovozu do ČR je naopak z těchto destinací dovážena. Životně důležité pro naše podnikatele je malé přeshraniční podnikání v oblasti drobných služeb, maloobchodu a řemesel,“ uvedl na setkání Karel Havlíček, předseda AMSP ČR a viceprezident Evropské asociace řemesel, malých a středních podniků. Podle Havlíčka jsou pro střední české výrobce zcela zásadní destinace V4, zejména potom Slovensko a Polsko.

AMSP ČR uspořádala ve čtvrtek 24. listopadu v rámci své každoroční prestižní akce „Den podnikatelů České republiky“ – mezinárodní setkání šéfů asociací a komor malého a středního podnikání zemí Visegrádské čtyřky. Předsedové a významní představitelé komor a asociací Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky byli doplněni představiteli Ruské hospodářské a průmyslové komory. Setkání se rovněž zúčastnila pověřená prezidentka největší UEAPME, Gunilla Almgrenová ze Švédska.

BRAND24

Hlavním tématem setkání asociací V4 byla dohoda vzájemné koordinace kroků při prosazování zájmů podnikatelů visegrádských zemí vůči Evropské komisi. Podnikatelské prostředí je čím dál více ovlivňováno zákony a vyhláškami pocházející z dílny Evropské unie. U více než 50 procent těchto opatření dotýkajících se podnikání je Česká republika již jen zprostředkovatelem. Aktivní lobbing na úrovni evropských asociací podle UEAPME nabývá v posledních letech na významu.

Hlavními závěry ze zasedání prezidentů asociací a komor V4 bylo zintenzivnění tlaku na státní agentury v rámci podpory klíčových odvětví, zejména nových oborů s vyšší přidanou hodnotou, zahájení komunikace o společném registru dlužníků podniků, návrh na projekt průzkumu klíčových témat malého a středního podnikání v zemích V4 a vytvoření národních nástrojů podpory podnikání přeshraničního charakteru v hraničních zónách této skupiny. Zástupci se dále dohodli na bezprostřední diskuzi s finančními institucemi V4 se státní účastí, týkající se komfortních podmínek pro úvěrování a pojišťování exportů do těchto zemí, včetně zrychleného ratingu, jednotném prosazování podnikatelských zájmů v rámci EU (zejména prostřednictvím UEAPME) a participaci na společných projektech klastrů, podporovaných strukturálními fondy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).