Menu Zavřít

Amerika nás potrápí

16. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Úředníci nemusejí šustit papíry v centru, říká šéf

Mezinárodní poradenská společnost v oblasti realit DTZ se loni v létě sloučila s konkurenční firmou Donaldsons ČR. „Byla to určitě správná volba,“ říká v rozhovoru s týdeníkem EURO Jaromír Smetana, ředitel pražské pobočky DTZ, jenž rovněž hovoří o budoucím vývoji realitního trhu. Dle průzkumu DTZ se na trhu s komerčními nemovitostmi dosahovalo v roce 2007 stabilních výsledků srovnatelných s průměrem předchozích let, pro rok 2008 se však v České republice očekává nárůst kancelářských ploch o dalších 236 tisíc metrů čtverečních. Podobný trend bude prý charakteristický i pro maloobchodní plochy. Retailové prostory by se měly rozrůst o 2,3 milionu metrů čtverečních, otázkou však zůstává, budou-li tyto prognózy rekordních výsledků naplněny, když český trh (stejně jako jiné světové regiony) ovlivnila hypoteční krize v USA.

EURO: Ovlivní americká hypoteční krize evropský trh s nemovitostmi i letos? SMETANA: Myslím si, že americká krize bude nadále ovlivňovat nejenom evropský trh, ale i trh s nemovitostmi v České republice. Tento nepříznivý vývoj ovlivnil chování bank, jež budou nadále ochotny poskytovat nižší výši úvěru v poměru k hodnotě nemovitosti. Investoři budou muset tudíž vynaložit více vlastních zdrojů a pro dosažení očekávané míry jejich zhodnocení pak budou ochotni za nemovitost nabídnout méně. Tento vývoj se dá nicméně očekávat zejména u sekundárních a terciárních nemovitostí, u kterých bude pokles cen nejvýraznější. Nejkvalitnější investiční příležitosti budou postiženy méně.

EURO: Předpokládáte, že budou ceny tuzemských nemovitostí i nadále růst a jejich výnosnost bude klesat? SMETANA: Spolu s růstem ekonomiky se uspokojivě vyvíjí i trh pronájmů. Kvalitní nemovitosti se budou nadále dobře pronajímat a zaznamenají spíše růst nájemného, potažmo růst výnosů. Další pokles míry výnosnosti neočekávám. Právě naopak. Dosahovaná míra výnosnosti musí lépe rozlišit primární a sekundární nemovitosti, tento rozdíl se v nedávné minulosti stíral. U sekundárních nemovitostí je nutné správně zhodnotit očekávané riziko investice a investoři budou ochotni za ně platit méně.

EURO: Jak se na tuzemském realitním trhu promítne rostoucí úroková sazba? SMETANA: Pakliže úrokové sazby porostou, začne zájem o hypoteční úvěry ochabovat. Poklesne poptávka, a může tak dojít k mírnému ochlazení na trhu.

EURO: Očekáváte zvýšení počtu realitních fondů pro drobné investory v ČR a jaký by mohl být jejich vývoj? SMETANA: Řekl bych, že prostor na trhu je. Jejich úspěšnost se bude odvíjet od toho, jak zkušený bude jejich management na místním trhu. Doporučil bych do těchto fondů investovat, ale po důkladném zvážení.

EURO: Prozraďte, investujete vy osobně do nemovitostí? SMETANA: Dosud jsem investoval přímo, nikoliv prostřednictvím fondů. To se může změnit: nebude se však jednat o žádné závratné sumy…

EURO: V nedávné době ohlásil ministr obchodu a průmyslu Martin Říman, že chce vyměnit jedenáct budov v centru Prahy za jednu na okraji města. Považujete - jako realitní odborník - toto rozhodnutí za správné? SMETANA: Ano, takové řešení považuji za efektivní z hlediska nákladů i komunikace. Neexistuje žádný racionální důvod k tomu, aby úředníci šustili papíry v centru města. Mimochodem, stejnou cestou jdou úřady v Maďarsku. DTZ se podílela na realizaci podobné transakce pro ČSOB, a to jak při akvizici nového sídla v Praze 5, tak při prodeji portfolia převážně v centru Prahy.

EURO: Společnost DTZ se v létě 2007 sloučila s konkurenční firmou Donaldsons Česká republika. Když se s jistým časovým odstupem podíváte zpět na vše, čím jste v rámci sloučení prošli, dokázal byste poskytnout nějaký návod, jak postupovat v takové situaci? SMETANA: DTZ vybrala Donaldsons pro svou evropskou akvizici s ohledem na charakter vlastních poskytovaných služeb a pociťované mezery v oblasti retailu. Byla to určitě správná volba. Služby, které poskytovala společnost Donaldsons, vhodně doplňují naše portfolio služeb a cross-selling mezi jednotlivými odděleními nám již nyní přináší synergické efekty. Výhodou byla také podobná firemní kultura obou společností.

EURO: Co vaší společnosti tato změna přinesla? SMETANA: Na prvním místě bych zmínil rozšíření spektra poskytovaných služeb a nové klienty. Významným způsobem se zvýšila rozloha námi spravovaných objektů, která dnes přesahuje 690 tisíc metrů čtverečních.

BRAND24

EURO: S jakými problémy jste se potýkali při slučování firem? SMETANA: Je poměrně náročné sladit interní procedury a IT platformu. To si ještě vyžádá určitý čas.

EURO: A co na druhé stranu šlo hladčeji, než jste čekal? SMETANA: Například rebranding, změna loga společnosti a komunikace změny vůči klientům a trhu. Ve chvíli, kdy změna názvu společnosti nabyla právní moci, byli už všichni připraveni na novou korporátní identitu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).