Menu Zavřít

Americký soud poslal do vězení lobbistu

3. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Soud ve floridském Miami poslal minulý týden prominentního washingtonského lobbistu Jacka Abramoffa na téměř šest let za mříže za podvod, kterého se dopustil při nákupu flotily plovoucích kasin SunCruz Casinos v roce 2000. Ukázalo se, že Abramoff padělal dokumenty, aby získal na koupi plavidel půjčku v hodnotě 60 milionů dolarů (přibližně 1,44 miliardy korun).

BRAND24

Abramoffův společník Adam Kidan byl odsouzen ke stejnému trestu pět let a deset měsíců a oba společně navíc musí zaplatit náhrady v hodnotě 21,7 milionu dolarů. Abramoff prohlásil, že celý proces byl „velmi bolestný“ jak pro něho samotného, tak i pro jeho rodinu a přátele.

Skandál, který se kolem Abramoffa provalil, otřásl postavením řady vlivných představitelů Republikánské strany, včetně bývalého vůdce republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Toma DeLaye. Abramoff se stýkal s mnoha poslanci, a to nejen s republikány, ale rovněž s demokraty. Vyšetřování na federální úrovni mělo zjistit, zda politici tomuto lobbistovi či jeho klientům neposkytovali nějaké výhody výměnou za jejich štědré finanční příspěvky a další, obvykle nezákonné, pozornosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).