Menu Zavřít

Americké granty pokračují

9. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Věda a výzkum

BRAND24

Prezident Obama sice odletěl, škrtal plány na jaderné hlavice, ale peníze z amerického obranného programu budou českým vědcům proudit i nadále. Dva ze tří takzvaných „radarových grantů“, které byly první sondáží USA, co Češi ve výzkumu dokážou, budou dle informací týdeníku EURO pokračovat. Prodloužení výzkumných záměrů se dočkají jak vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, tak i turnovská firma Crytur. Oba projekty byly v loňském roce financovány z prostředků americké Missile Defense Agency (MDA).
„Přesné podmínky smlouvy dojednáváme, náš partner má na projekt připraven i rozpočet. Oproti předchozímu záměru půjde nyní o větší rozsah prací. Posunuli jsme se ze stadia zkoušek do další fáze. Více ale ještě prozrazovat nechceme,“ řekl týdeníku EURO Jindřich Houžvička, jeden ze dvou ředitelů Cryturu, který pro firmu napojenou na MDA zpracovával projekt v oblasti 3D defektoskopie materiálů. První grant byl podpořen dvěma miliony korun. Crytur patří k významným výrobcům monokrystalů do detektorů a mikroskopů.
Fyzikové, kteří se v AV ČR zabývali zkoumáním nitridů galia, mají dotaci rovněž na dosah. „Ano, grant nám byl o rok prodloužen. Smlouva je připravena za prakticky shodných podmínek jako loni,“ řekl týdeníku EURO docent Eduard Hulicius, jehož tým obdržel od firmy Kyma spjaté s MDA pět milionů na výzkum heterostrukturních polovodičů. Ty mohou najít uplatnění v počítačích, mobilech či radarech. Prodloužení se nedočkal pouze záměr Centra strojového vnímání ČVUT, který byl 11. listopadu 2008 financován jako vůbec první. „Výsledky jsme ale odevzdali, byli spokojeni. Uvidíme, co bude dál,“ říká profesor Václav Hlaváč z katedry kybernetiky, jež má čilé vazby i s US Navy, které v Praze před měsícem založilo svou kancelář pro námořní výzkum (EURO 10/2010).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).