Menu Zavřít

Americké firmy chystají zákon proti korupci v Česku

10. 3. 2010
Autor: profit

Americká obchodní komora v ČR sestavuje speciální tým pro boj s korupcí v Česku. Instituce hájící zájmy téměř 500 firem, včetně gigantů Microsoft, Philip Morris či IBM, chce připravit radikální novelu zákona o veřejných zakázkách ještě před květnovými volbami do parlamentu.

Autor: Artklee

BRAND24

Cílem novely má být zprůhlednění systému přidělování milionových zakázek. „Budeme chtít od politiků slib, že tu novelu prosadí během prvních tří měsíců existence nové vlády. Tím ukážou, jak boj s úplatky myslí vážně,“ zdůraznil ředitel komory Weston Stacey. Američané chtějí dostat do zákona o státních zakázkách ustanovení o průzračné majetkové struktuře, lepší dokumentaci, odpovědnost samospráv nebo otevřená výběrová řízení.

Byznysmenům z USA došla trpělivost, že prakticky nemají šanci dosáhnout na státní zakázky. Ty za nejasných podmínek dostávají firmy s neznámými vlastníky. „Řada amerických firem se už radši přeorientovala jen na privátní sektor, kde to funguje mnohem lépe,“ uvedl Stacey. Pozvánku obdržely také obchodní komory Německa, Británie, Francie a Kanady. Objem veřejných zakázek loni přesáhl 200 miliard korun, úplatky podle odhadů Asociace malých a středních podniků dosáhly až kolem 15 procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).