Menu Zavřít

Americké doly se vzácnými kovy má v hledáčku ruský miliardář

17. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Kalifornské doly Mountain Pass se vzácnými zeminami se brzy dočkají nového vlastníka. Zájem o ně má švýcarský fond, za kterým stojí ruský miliardář Vladimir Iorich.

Americké vlastence tato zpráva jistě nepotěší. Na důl Mountain Pass, který se bude v aukci prodávat příští měsíc, podala nabídku skupina firem včetně švýcarského fondu Pala Investments, jenž je spojen s ruským miliardářem Vladimirem Iorichem.

Vladimir Iorich se dle časopisu Forbes narodil v Rusku, dnes je německým občanem a žije ve Švýcarsku. K bohatství přišel jako velký akcionář ruského těžařského a ocelářského kolosu Mechel. Ze společnosti odešel kvůli sporu s šéfem Mechelu Igorem Zyuzinem v roce 2007, posléze přesídlil do Švýcarska, kde založil zmíněný fond zaměřený na těžařský sektor.


Igor Zyuzin nepatří mezi přátele Vladimira Putina. Čtěte:

Putin dal přednost ekonomice a zachránil „outsidera“

 Vladimir Putin pronáší projev o stavu federace

Mountain Pass byl jediným aktivním dolem se vzácnými zeminami v USA ještě v roce 2015, kdy vlastník dolu, společnost Molycorp, zbankrotovala. Důvodem byly příliš nízké ceny vzácných zemin.

Podle deníku Wall Street Journal však ještě pravděpodobně prodej Mountain Pass prošetří Výbor pro zahraniční investice, který kontroluje transakce z pohledu národní bezpečnosti. Kovy vzácných zemin se přitom používají v mnoha technologiích, včetně armádních, například v naváděcích systémech zbraní. Byť se jich využívá miniaturní množství, jsou většinou nenahraditelné.

Co jsou kovy vzácných zemin
Kovy vzácných zemin jsou skupina sedmnácti chemických prvků jako skandium, yttrium, lanthan, cer nebo praseodym. V zemi se jich nachází velké množství, větší koncentrace na povrchu jsou však vzácné. Jejich těžba je tak složitá a navíc nešetrná k životnímu prostředí.

V 80. letech minulého století probíhala většina těžby vzácných zemin na Mountain Pass. Poté však přišla levnější konkurence z Číny, která využívala lacinější pracovní síly a mírnějších environmentálních regulací než ve Spojených státech. Těžební operace v Mountain Pass kvůli tomu skončily v roce 2002 a hegemonem trhu se vzácnými horninami se stala Čína.

BRAND24

Později však Peking přistoupil k omezení vývozu, aby vyšrouboval ceny zemin. V roce 2010 v tom Molycorp ucítil příležitost a naplánoval obnovení těžby na Mountain Pass. Jenže uvolnění vývozu ze strany Pekingu v roce 2014 zasáhl Molycorp tak prudce, že o rok později vyhlásil bankrot.

Čtěte dále:

Dvě miliardy místo milionu. Čína hodlá ovládnout trh s lithiem a na cenu nehledí

Češi budou hledat uran v Kazachstánu

Americká firma míří na Měsíc. Má peníze, povolení a chce těžit

Přistávací modul MX-1 americké firmy Moon Express

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).