Menu Zavřít

Americké akcie si v pololetí vedly nejlépe za čtyři roky

1. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americké akcie během včerejšího obchodování posílily v čele s největším světovým výrobcem obuvi Nike, jehož čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků. Přední akciové indexy Dow Jones a S&P 500 zažily nejlepší první pololetí od roku 2013. Dolar v pátek mírně oživil, přesto vykázal nejprudší čtvrtletní pokles vůči koši předních měn za téměř sedm let.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v pátek připsal 0,29 procenta a uzavřel na 21.349,63 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,15 procenta na 2423,41 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite nicméně klesl o 0,06 procenta na 6140,42 bodu.

Za celé první pololetí indexy Dow Jones a S&P 500 vzrostly o více než osm procent. Nasdaq stoupl dokonce o více než 14 procent, což představuje jeho nejlepší první pololetí od roku 2009, napsala agentura Reuters.

Akcie Nike včera posílily o 11 procent poté, co společnost za čtvrté finanční čtvrtletí končící 31. května vykázala nečekaně vysoký zisk i tržby. Firma rovněž oznámila, že začne některé své produkty prodávat prostřednictvím internetového obchodu Amazon.

Nejhorší evropský měsíc v uplynulém roce
Evropské akcie zažily nejhorší měsíc za poslední rok, jejich index STOXX 600 v červnu ztratil 2,7 procenta. Náladu na trzích zasáhly hlavně vyhlídky na zpřísňování měnové politiky. Ty měly negativní dopad na akcie firem, které těží z nízkých úrokových sazeb a na akcie podniků zaměřených na export.

Červnovému propadu indexu STOXX 600 předcházely čtyři měsíce růstu, za kterým stály příznivější hospodářské vyhlídky a pokles obav ohledně politické situace v eurozóně.

Za celé druhé čtvrtletí pak evropské akcie ztratily půl procenta, což představuje jejich první čtvrtletní pokles za poslední rok.

Dolarový index, který měří výkon dolaru k šesti hlavním světovým měnám, se ve druhém čtvrtletí snížil o zhruba 4,6 procenta. To představuje jeho nejprudší čtvrtletní pokles od třetího kvartálu 2010. Samotné euro vůči dolaru během druhého čtvrtletí posílilo o více než sedm procent.

Jednotná evropská měna těží z vyhlídek na zpřísňování měnové politiky v eurozóně. V závěru pátečního obchodování v New Yorku se euro prodávalo za 1,1416 USD. Během čtvrtka se přitom vyšplhalo až na 1,1445 USD, nejvýše za téměř 14 měsíců.

BRAND24

Vývoj kurzu eura vůči dolaru:
zdroj: tradingeconomics.com

Dále čtěte:

Čína prý má finanční rizika pod kontrolou. Ekonomové varují před krizí

Trumpův skandál rozhoupal i kurz koruny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).