Menu Zavřít

Američané zvedli úrokovou sazbu

29. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Americký Federální rezervní systém (Fed) minulý týden podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta. Jde již o sedmé zvýšení v řadě. Spojené státy tak mají peníze úročeny více než eurozóna či Japonsko. Fed, který ve Spojených státech plní roli centrální banky, nechal beze změn i výhled do budoucna.

BRAND24

Americký Federální rezervní systém (Fed) minulý týden podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta. Jde již o sedmé zvýšení v řadě. Spojené státy tak mají peníze úročeny více než eurozóna či Japonsko.

Fed, který ve Spojených státech plní roli centrální banky, nechal beze změn i výhled do budoucna. Nadále tedy počítá s tím, že sazby bude zvyšovat pozvolna a odměřeným tempem. Na toto sdělení trh čekal, protože v poslední době začaly sílit obavy, že by Američané mohli sazby zvyšovat rychleji. Fed sdělil, že měnová politika je nadále podpůrná. Bude tedy pokračovat v jejím zpřísňování až do doby, než se dostane do neutrálního pásma. To Fed nikdy přesně nevymezil, ve zdravé ekonomice se však základní úrok většinou pohybuje kolem tří až čtyř procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).