Menu Zavřít

Američané prý použili v Iráku fosfor

21. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Americké jednotky údajně nasadily v roce 2004 proti civilistům v iráckém městě Fallúdža chemické zbraně. Podle agentury APA o tom informovala italská televize RaiNews 24. „Pentagon před několika hodinami přiznal, že fosforové zbraně byly použity proti civilistům ve Fallúdži.

Americké jednotky údajně nasadily v roce 2004 proti civilistům v iráckém městě Fallúdža chemické zbraně. Podle agentury APA o tom informovala italská televize RaiNews 24.

„Pentagon před několika hodinami přiznal, že fosforové zbraně byly použity proti civilistům ve Fallúdži. Evropská unie musí žádat OSN, aby vyšetřila okolnosti nasazení těchto zakázaných prostředků,“ řekl na plénu Graham Watson, předseda klubu liberálů, třetího nejsilnějšího v Evropském parlamentu. Liberálové, socialisté a Zelení proto v parlamentu požádali o nezávislé mezinárodní vyšetření údajného použití fosforových zbraní.

BRAND24

V reportáži byly odvysílány výpovědi několika obyvatel Fallúdže, kteří tvrdí, že byli svědky nasazení chemických zbraní během amerického dobývání tohoto města v listopadu 2004. Hovořila v ní také italská novinářka Giuliana Sgrenová, která před svým zajetím v Bagdádu letos v únoru pracovala na zprávě o krvavé misi amerických vojáků ve Fallúdži.

V reportáži italské televize se objevily záběry spálených těl civilistů, kteří zemřeli údajně po masivním nasazení chemických fosforových zbraní. Podle mezinárodních norem je ale fosfor povolen jen jako prostředek k osvětlení nebo k výrobě slzného plynu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).