Menu Zavřít

Američané koupili část menší kolínské firmy

14. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Kolínský Spel díky těsnému svazku s Rockwellem zvyšuje své šance u Toyoty a Peugeotu Globální dodavatel automatizovaných průmyslových řešení Rockwell Automation dlouhodobě spolupracoval s menší kolínskou firmou Spel. Nakonec jí kus koupil, aby snáze pronikl na středoevropský trh.

Kolínský Spel díky těsnému svazku s Rockwellem zvyšuje své šance u Toyoty a Peugeotu

Globální dodavatel automatizovaných průmyslových řešení Rockwell Automation dlouhodobě spolupracoval s menší kolínskou firmou Spel. Nakonec jí kus koupil, aby snáze pronikl na středoevropský trh.

Rozšíření svých aktivit v oblasti globálních řešení průmyslové výroby do střední Evropy prostřednictvím akvizice divize systémové integrace a inženýrských řešení kolínské společnosti Spel oznámila na začátku října americká firma Rockwel Automation. Částku, za kterou Američané část tuzemské firmy odkoupili, společnosti neuvedly. Rockwell však předpokládá, že tato investice zvýší příjmy firmy během tří let o dvacet milionů dolarů. Nový subjekt s názvem Rockwell Automation Services, s. r. o., bude působit ve stávající centrále Spelu v Kolíně. Do nové společnosti přejde všech 60 zaměstnanců.

Rockwell nepřinese jen peníze, ale i větší šance

Akvizice nebyla rozhodně věcí náhody. Obě firmy spolupracují od založení společnosti Spel v roce 1990. Mezi jejich dnešní společné zákazníky patří například Coca-Cola, Procter&Gamble a pražské letiště. „Začínali jsme ve dvou lidech a byli jsme snad první soukromá firma v regionu. Dnes zaměstnáváme asi 300 lidí a vloni jsme měli obrat půl miliardy korun,“ uvedl Jiří Svoboda st., generální ředitel a vlastník osmdesáti procent společnosti Spel. Zbylých dvacet procent vlastní jeho syn. Spel projektuje, konstruuje a dodává kompletní automatizované systémy klientům z České republiky, Slovenska, Německa, Švýcarska, USA, Švédska, Belgie, Společenství nezávislých států a Velké Británie. „Vstup Rockwell Automation do naší společnosti přinese více globálních příležitostí pro zaměstnance Spelu a zvýšenou finanční stabilitu. Špičkové postavení Rockwell Automation na trhu nám rozhodně nabízí nové příležitosti pro růst a rozšíření nabídky služeb,“ řekl Svoboda. Podle jeho slov firma získá také větší šance expanze na trhu díky vztahům firmy Rockwell Automation s globálními společnostmi. Konkrétně jde například o budoucí továrnu Toyota/Peugeot v Kolíně. Rockwell je jedním z hlavních dodavatelů Toyoty ve Velké Británii a na severu Francie. „Systémy dodáváme subdodavatelům Toyoty,“ uvedl prezident Rockwell Automation pro oblast Evropy a Afriky Jordi Andreu. Větší šance by měl mít Spel i pokud jde o projekty pro řízení silniční dopravy v Česku. Další příležitostí jsou pak dodávky pro továrnu Continental v Německu. „Cílové bude i Polsko, chceme více proniknout na Slovensko a pravděpodobně i do Maďarska,“ řekl Svoboda.

Američané rychleji proniknou do regionu

CONTENT24

Akvizice části firmy bude tedy pro Spel znamenat další příležitosti, rozšíření nabídky, větší finanční stabilitu a možnost investovat utržené peníze do rozšíření výroby. Zkrátka však rozhodně nepřijde ani Rockwell. „Spolupracujeme s firmou Spel už léta, a tak víme, že má dobře zavedenou infrastrukturu po celé střední Evropě,“ uvedl Ron Wichter, senior viceprezident pro globální výrobní řešení koncernu Rockwell Automation. „Za tu dobu jsme zároveň pracovali za vytvoření pozice Rockwell Automation jako středoevropského dodavatele kompletních řešení. Akvizice Spelu nám pomůže rychleji dosáhnout našeho cíle a zároveň zajistí průnik naší firmy do regionu, ve kterém vidíme rostoucí příležitosti,“ dodal Wichter. Společnost Rockwell Automation je přední globální dodavatel automatizovaných průmyslových řešení v oblasti pohonných systémů, řízení a informací. Dodává rovněž technologie pro řízení přenosu informací a aplikací, které společnostem pomáhají k efektivnějšímu řízení interakce s jejich zákazníky. Zaměstnává asi 23 tisíce lidí a má zákazníky ve více než osmdesáti zemích světa. Dlouhodobě působí i v České republice, kde provozuje Laboratoř pro vyspělé technologie (Výzkumné středisko Rockwell Automation Praha). Ta se věnuje například diagnostice, inteligentnímu řízení a vývoji a testování software. Úzce spolupracuje s Českým vysokým učením technickým a dalšími univerzitami v tuzemsku.

Stále hlubší a rozsáhlejší automatizace jednotlivých procesů a pochodů výroby zasahuje všechny průmyslové obory. ILUSTRAČNÍ FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).