Menu Zavřít

Amazon a ti druzí. Přední e-shopy budou rychleji stahovat nebezpečné výrobky

25. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Čtyři hlavní internetové obchody - Alibaba (AliExpress), Amazon, E-Bay a Rakuten France - se zavázaly že budou rychleji odstraňovat nebezpečné výrobky prodávané prostřednictvím svých internetových obchodů. Na oznámení o nebezpečných výrobcích ze strany orgánů členských států EU budou reagovat do dvou pracovních dnů, na oznámení zákazníků pak do pěti pracovních dnů. Závazek dnes podepsaly spolu s Evropskou komisí (EK).

„Čím dál víc lidí v EU nakupuje on-line. Elektronický obchod spotřebitelům nabízí nové příležitosti a větší výběr za nižší ceny. Při nákupu on-line by měla být spotřebitelům zajištěna naprosto stejná bezpečnost, jako když nakupují v kamenném obchodě,“ uvedla eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová. Dodala, že závazek v oblasti bezpečnosti výrobků tudíž vítám. Vyzvala rovněž další internetové obchodníky, aby se k této iniciativě připojili, a přispěli tak k tomu, aby se internet stal bezpečnějším místem pro spotřebitele.

Uvedené obchody se zavázaly, že budou do dvou pracovních dnů reagovat na oznámení ze strany státních orgánů a zřídí pro to speciální jednotná kontaktní místa. Zákazníkům umožní jasným způsobem upozornit na nabídku nebezpečných výrobků a odpověď jim zašlou do pěti dnů. Přijmou také opatření, jež mají zabránit opětovnému zařazení nebezpečných výrobků do prodeje. Spolupráci zhodnotí obchodníci a EK každého půl roku a zveřejní o tom zprávu.

Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat se prodej přes internet v roce 2016 v EU podílel na celkovém prodeji 20 procenty.

BRAND24

Žlutomodrá aliance: IKEA míří potřetí na Ukrajinu

IKEA na Ukrajině

Přečtěte si také:

Amazon je konečně v češtině. Místní e-shopy se mohou začít bát

Obliba e-shopů roste. Češi v nich utrácí více

Amazon překonal v tržní kapitalizaci majitele Googlu Alphabet


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).