Menu Zavřít

Alternativní Štědrý den

17. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Pražské restaurace nabízejí jiné speciality než jen smaženého kapra s bramborovým salátem

Vánoce v Praze jsou úžasným zážitkem. Jenže tradiční česká sváteční večeře ne každého uctí. Málo platné, kapr světu kromě střední Evropy a části Asie nevoní, o kubovi nemluvě. Renomované restaurace v hotelech i mimo ně letos nicméně přichystaly zajímavý výběr.
Již tradičně ulehčují večeři třeba těm, kdo nehodlají navštívit restauraci a přitom nemají čas ani ambici na to prožít den u plotny. V nabídce předpřipravených jídel, která stačí před večeří jen krátce „dorazit“, objevíte pečené jehněčí kolínko na rozmarýnu s česnekem v silné masové šťávě nebo vánoční baby krůtu s bylinkovou kytkou, potřenou máslem a připravenou k pečení. „Obyčejnější“ možností je kukuřičné kuře s kaštanovou nádivkou.
Ari Munandar, šéfkuchař restaurace Zinc hotelu Hilton Prague Old Town, ve své štědrovečerní nabídce postavil dva rozdílné chody. Ten s tradičními českými vstupy tvoří rolky z krůtí a pražské šunky s kaštanovou nádivkou, glazírovanými medovými baby karotkami a brusinkovým a „Madeira“ jusem. Asijskou kuchyní se inspiruje salát z královského kraba se zeleným mangem a strouhaným kokosem, limetkou a tamarindovým dresinkem.
Elegantně vybruslili ze svátečního dilematu také ve Lvím dvoře. Kapra na lístku mají, meníčko však láká rovněž na plněný filet z jihočeského candáta alla galantina s lístky blanšírovaného špenátu, salátkem z klíčků a omáčkou z aljašského kaviáru.
Inspirovat se ovšem můžete především následujícími vánočními menu kuchařů. Jelikož znovu přichází doba sladkých omáček, kuchaři stále častěji sáhnou po surovinách dříve považovaných za selsky prosté. Do jaké míry se jim dobrá věc podařila, to už ovšem musíte v té které restauraci posoudit sami.

Štědrovečerní polévka po vídeňsku

I když se nám to může zdát nemyslitelné, rybí polévka nemusí být o Vánocích nepostradatelná. Kupříkladu Vídeňáci si dopřávají krém z jedlých kaštanů s perníkovými krutony. Ten, který pro štědrovečerní hosty připravuje Roman Paulus v hotelu Radisson SAS Blu, má zvláště jemnou chuť a před kaštanovou „unylostí“ ho chrání živoucí příchuť zázvoru. Podněcuje chuť, zvyšuje apetit a podporuje sváteční náladotvornou atmosféru.

V hlavní roli daněk

Ty, kdož si v restauraci ADA pražského hotelu Hoffmeister dopřejí „evropské“ štědrovečerní menu, čeká zvěřina. Podle autora meníčka Miroslava Kaliny bude ústředním hitem daněk se silnou masovou šťávou, smetanovým celerem a lanýžovou kapustou. Výrazná masová příchuť šťávy, neznásilňující zvěřinový odér vzácně křehkého „divokého“ masa, to vše doplněné o mazlivý podtext smetanou „civilizovaného“ celeru i lanýži zušlechtěné kapusty. To je kadlub neuvěřitelných chutí, z nichž vzejde kombinace, která musí těšit senzory každého pravověrného gurmeta do posledního odeznění.

Jemná koroptev na stole

Na Hod boží Jan Punčochář v restauraci Le Terroir uchystá chutné menu, v němž upoutá především jeden chod – koroptev s jemnou polentou a foie gras. Zvěřina má u nás dlouhou tradici. Bílé, překvapivě jemné a šťavnaté maso koroptve dává ve spojení s foie gras vzniknout chuti tak jemné, až hladí. Polenta, do velejemna zušlechtěná máslem, uzavírá krmi převážně v mantinelech tradiční české kuchyně, celý pokrm je tak plnohodnotnou sváteční varietou.

BRAND24

Mořská ryba po česku

U vědomí toho, že kapr není zrovna hvězdou světových tabulí, ale ryba by při oslavách Vánoc chybět neměla, připravil Richard Fuchs v Monastery ve štědrovečerním menu kombinovaný česko-světový chod. A sice rybu svatého Petra s cizrnou a liškovou omáčkou. Ve vyvážené kompozici se vedle delikátního masa vysoce ceněné ryby uplatňují dále už jen ryze české suroviny – znovuobjevená cizrna, která je nenápadná jen zdánlivě, a sebevědomé lišky vnášející do celkového vjemu něco živosti. Konzumenta tak osloví kromě známé chuti ryby vzájemná harmonie českých vstupů.

Regenerujte už na Štědrý den

Ryba musí plavat, říká se. Proto ani na vánočním stole nesmí chybět džbánek piva. Letos se pozornosti pijáků nabízí nový Regenerátor. Zrodil se rukou sládka Petra Hausknechta v pivovaru Velké Březno a navázal na tradici vánočního speciálu z roku 1930. Od srpna zrál patnáctistupňový speciál v ležáckém sklepě březenského pivovaru a nyní putuje ke konzumentům v nejlepší formě. Díky sametové pěně, zlatavé barvě a skvělému řízu s výraznou chmelovou chutí, také jistě skrze sílu patnácti stupňů a díky báječné pitelnosti, může právě toto pivo – s nevánočním, málo poetickým jménem – být správným průvodcem sváteční večeře.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).