Menu Zavřít

Aktivita firem v eurozóně rostla v prosinci nejrychleji za pět let

2. 1. 2017
Autor: Tomáš Kubelka/Archiv

Podnikatelská aktivita v eurozóně v prosinci dosáhla nejrychlejšího tempa růstu za posledních pět let. Příliv nových zakázek zrychlil, ačkoli firmy zvyšovaly i ceny nejvýrazněji za stejné období. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti IHS Markit mezi nákupními manažery.

Údaje jsou příznivou zprávou pro Evropskou centrální banku (ECB), která se prostřednictvím mimořádně uvolněné měnové politiky snaží podpořit hospodářský růst i inflaci v eurozóně.

CONTENT24

Index podnikatelské aktivity, který je považován za dobrý indikátor celkového hospodářského růstu, v prosinci stoupl na 54,9 bodu z listopadových 53,7 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od dubna 2011. Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje růst podnikatelské aktivity.

„Výrobci v eurozóně vstupují do roku 2017 na solidním základě, když rok 2016 zakončili růstem produkce,“ komentuje dnešní údaje Chris Williamson, ekonom ze společnosti IHS Markit. „Vedoucí činitelé budou výhledem na růst výrobního sektoru, který provází tlak na růst cen, nepochybně potěšeni,“ dodal.

Přečtěte si o změnách, které letos čekají podnikatele:

Snížená DPH a úprava práce z domova: podnikatele čekají změny

Obchodní centrum Chodov

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).