Menu Zavřít

Aktivita českého průmyslu slábne už čtyři měsíce v řadě

1. 6. 2016
Autor: Martin Pinkas

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v květnu čtvrtý měsíc v řadě zhoršily. Index PMI klesl z dubnových 53,6 bodu na květnových 53,3 bodu. Index tak vykázal nejpomalejší růst podnikatelských podmínek v české výrobě podruhé od července 2013, uvedla dnes společnost Markit Economics. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby. Předělem mezi růstem a poklesem je hranice 50 bodů.

„Index PMI v květnu klesl čtvrtý měsíc v řadě, což svědčilo zejména o dalším zpomalení růstu výroby. Vzhledem k tomu, že nové zakázky stále rostou pomalu, vypadá to, že v krátkodobém horizontu se i výroba bude zvyšovat jen mírným tempem,“ uvedl vedoucí ekonom u společnosti Markit Trevor Balchin.

Zároveň upozornil, že rozpracovanost zakázek v sektoru nadále rostla a export se zvýšil nejrychleji za tři měsíce. Firmy rovněž nepřestaly nabírat nové zaměstnance, což podle Balchina naznačuje, že úplný útlum sektoru zatím nehrozí.

CONTENT24

Celkové vyznění průzkumu podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče přineslo zklamání, protože průzkum Českého statistického úřadu z minulého týdne vykresloval optimističtější obrázek. „Na druhou stranu indikátor zůstává nejvyšší nejen v rámci regionu, tedy v porovnání s Maďarskem a Polskem, ale také v porovnání se situací v eurozóně včetně Německa,“ uvedl.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel upozornil, že se celkově na zpomalování průmyslové aktivity projevuje výrazný pokles vládních investic. „V souladu se současným vývojem PMI očekáváme, že letos průmysl poroste, ale jeho růstové tempo viditelně zpomalí,“ uvedl.

Průmysl zpomalil také v eurozóně
Aktivita zpracovatelského průmyslu v eurozóně v květnu rostla nejpomalejším tempem za poslední tři měsíce. Údaje tak podporují názor, že výrazné zrychlení hospodářského růstu eurozóny v prvním čtvrtletí bylo pouze dočasné. Index aktivity zpracovatelského sektoru klesl na 51,5 bodu z dubnových 51,7 bodu.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).