Menu Zavřít

Akciový index pražské burzy v pololetí stoupl skoro o sedm procent

2. 7. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

České akcie letos stouply podle indexu PX o téměř sedm procent, index končil v pololetí na 980 bodech. Mezi nejziskovější patřily akcie Unipetrolu a Fortuny, které posílily o více než polovinu hodnoty. Naopak akcie ČEZ přišly o šest procent, Monety o devět procent a Stock Spirits o deset procent. Loni ztratily akcie podle PX čtyři procenta, předloni jedno procento.

„Vysvědčení na pražské burze není špatné. Investoři se v první polovině roku mohou těšit na solidní zisky. Celkově index PX k dnešnímu dni posílil o 6,7 procenta,“ uvedl analytik banky Creditas Roman Koděra. Maximem byla hodnota 1027,77 bodů z 16. května, kdy byl proti začátku roku o 12 procent silnější. Aktuální hodnota 981 bodů reflektuje poměrně velkou část dividend. PX při započítání dividend rostl o 12 procent, doplnil analytik České spořitelny Petr Bártek.

Z velkých titulů index táhly nahoru především akcie Erste Group (14 procent ) a VIG (11 procent), které pozitivně reagovaly na lepšící se makroekonomickou situaci v EU, uvedl Bártek. Ztrácely akcie ČEZ (minus šest procent), což je z velké části dáno vysokou dividendou přes sedm procent. Ceny elektřiny víceméně stagnovaly a společnost představila poměrně slabý výhled na letošní rok.

Vývoj indexu PX v letšním roce:

 Vývoj indexu PX v prvním pololetí 2017

První dvě pozice opanovaly podle Koděry akcie společností Fortuna a Unipetrol (růst o 60 procent). První jmenovaná těží z dobrovolné nabídky skupiny Penta, která by akcie ráda stáhla z varšavské a pražské burzy. Unipetrol těžil zejména se zlepšení hospodářských výsledků a návratu k dividendě. Analytici tak začali titul doporučovat s cílovými cenami okolo 300 Kč. Třetí nejziskovější investicí byly v prvním pololetí akcie CME, které reagovaly na výsledky hospodaření.

První pololetí tedy patřilo akciím s menší tržní kapitalizací a menší vahou v indexu PX, upozornil Koděra. Investoři, kteří zůstali na domácí burze, si ke svému výsledku mohou teoreticky připočíst též zhodnocení domácí měny, která ve druhém čtvrtletí posílila po ukončení intervencí ze strany České národní banky o tři procenta. O ta by mohli přijít, pokud investovali v zahraničí a nevyužili zajišťovacích operací, dodal Koděra.

BRAND24

Americké akcie za sebou mají výborné pololetí:

Americké akcie si v pololetí vedly nejlépe za čtyři roky

 Americká burza cenných papírů, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).