Menu Zavřít

Akcionáři Kofoly si na dividendách rozdělí přes 300 milionů korun

5. 6. 2019
Autor: Kofola

Akcionáři Kofoly si letos rozdělí na dividendách 300,9 milionu Kč, loni to bylo 361,2 milionu. Na jednu akcii připadne 13,50 korun (loni 16,20 korun před zdaněním). Návrh představenstva dnes v Ostravě schválila valná hromada společnosti Kofola ČeskoSlovensko.

Dividenda se bude vyplácet z Distribučního fondu, který firma loni vytvořila při snížení základního kapitálu. Výplata dividendy z tohoto fondu je podle členů představenstva považována za částečné vrácení vkladu společníkům.

Mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová řekla, že důležitá informace pro akcionáře je, že dividenda bude vyplácena pouze bezhotovostně prostřednictvím České spořitelny. „Pro její výplatu je zapotřebí vyplnit žádost o výplatu dividendy a čestné prohlášení potvrzující nabytí jednotlivé akcie za cenu nejméně 100 korun. Výplata dividendy poté nepodléhá srážkové dani,“ uvedla Musilová. Čestné prohlášení musí akcionáři doručit České spořitelně současně s žádostí o výplatu dividendy.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Má osm výrobních závodů v Česku, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Chorvatsku. K výrobkům firmy Kofola vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola. Kofola má více než 2100 zaměstnanců, z toho asi 700 v Česku.

V loňském roce Kofole vzrostly tržby meziročně o 2,2 procenta na 7,12 miliardy korun. Provozní zisk EBIT jí stoupl o 15,3 procenta na 443,7 milionu korun a ukazatel EBITDA o 6,4 procenta na 1,01 miliardy korun. Čistý zisk po odečtení jednorázových položek dosáhl 312,3 milionu korun, oproti roku 2017 vzrostl o 35 procent. Většinovým majitelem skupiny je společnost Aetos patřící rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly, jimiž jsou akcionáři René Musila a Tomáš Jendřejek.

Přečtěte si také:

BRAND24

KMV a PepsiCo kupují lídra na srbském trhu s nápoji. Obchod má být dokončen ve třetím čtvrtletí

Čtěte dále:

Nový trend v českém maloobchodu: dost bylo obalů

10 nejhodnotnějších světových značek

Skotská whisky v ohrožení: palírnám chybí voda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).