Menu Zavřít

Akcie maďarských bank prudce klesají

10. 11. 2010
Autor: profit

Maďarská akciová burza dnes vykazuje největší pokles ze všech středoevropských trhů. Spekuluje se o zavedení dalších krizových daní, což táhne dolů hlavně akcie bank.

Foto: archív Profit

Vláda později nastínila, že platnost nynější mimořádné bankovní daně skončí podle plánu v roce 2012, upozornila však, že zvažuje další možnosti zdanění. Hlavní index maďarské burzy BUX kolem poledne ztrácel asi 2,4 procenta a pohyboval se na úrovni 22.766 bodů. Dostal se tak nejníže od září. Nejvíce klesaly banky, jejichž index oslabil asi o čtyři procenta. Ostatní burzy v regionu ztrácely většinou kolem jednoho procenta.

Maďarská vláda uvalila na finanční sektor speciální daň ve výši 200 miliard forintů (zhruba 17,9 miliardy Kč). Daň platí v letošním a příštím roce a Maďaři si chtějí s její pomocí vylepšit stav rozpočtu. Maďarsko teď podle agentury Reuters zvažuje, že v letech 2012 až 2014 by od bank rovněž vybíralo speciální daň. Ta by činila 93,5 miliardy forintů (asi 8,4 miliardy Kč) ročně.

Mluvčí maďarského premiéra Péter Szijjártó ale později agentuře MTI řekl, že krizové daně sice skončí po roce 2012, vláda se ale prý chce s příslušnými sektory dohodnout na nových pravidlech. Cílem je zajistit, aby rozpočet získal další prostředky.

My bychom rádi zavedli novou regulaci a podle našich současných odhadů tato nová regulace přinese rozpočtu asi polovinu příjmů, než je současný výnos krizových daní,“ poznamenal mluvčí, a v podstatě tak potvrdil obavy, které na trhu kolují.

Na webu maďarského parlamentu se objevil dokument, podle něhož maďarská vláda hodlá díky zvláštní dani od finančních institucí v letech 2012 až 2014 vybrat zmíněných 93,5 miliardy forintů ročně. Dalších zhruba 85,5 miliardy forintů ročně má rozpočtu v letech 2013 a 2014 zajistit speciální daň, kterou chce vláda uvalit na podniky.

BRAND24

Maďarská centrální banka, stejně jako Mezinárodní měnový fond a Evropská unie zavedení krizových daní kritizují. Podporují ale snahu vlády snížit rozpočtový deficit. Z mimořádných daní jsou nervózní investoři, kteří mají obavy, aby podobných opatření nebylo ještě víc. “Změny v rámci domácí regulace už jsou na denním pořádku, což je podle nás negativní. Hlavně pokud jde obecně o atraktivitu maďarských aktiv,“ uvedla makléřská společnost Equilor. Nelze proto podle ní vyloučit, že trh v Maďarsku si dál povede hůř, než zbytek burz v regionu.

Kurz forintu se zatím držel, za ostatními středoevropskými měnami ale zaostával. Krátce po poledni vykazoval vůči euru pokles asi o 0,1 procenta na zhruba 273,65 HUF.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).