Menu Zavřít

Akcelerovat můžete letos i v Izraeli

6. 4. 2012
Autor: profit

Možná o tom ještě nevíte, ale třeba právě vy můžete odletět v červenci na půlroční obchodní misi do Izraele. A to za výrazné finanční i konzultační podpory českého státu. Agentura CzechInvest totiž vyhlásila třetí výzvu projektu CzechAccelerator a mezi místa, kam Česko letos vyšle své nadějné podnikatele, je poprvé zařazen i Izrael.

 

 Foto: Profimedia

Pootevřít nadějným firmám s chytrými produkty dveře do světa – to si dal za cíl projekt CzechAccelerator vládní agentury CzechInvest. Zatímco v prvních dvou předchozích vlnách vyjeli začínající čeští podnikatelé na zkušenou jen do Spojených států, do letošní třetí výzvy je zařazen mimo jiné také Izreal coby tradiční rodiště začínajících firem. „Izrael je v inovacích na světové špičce. Má také jednu z nejefektivnějších podpor startupů na světě. Na tom do značné míry stojí úspěch izraelské ekonomiky,“ vysvětluje důvody volby nové destinace Petr Očko, ředitel sekce fondů EU ministerstva průmyslu a obchodu. Právě z evropských peněz je projekt hrazen, konkrétně z dotačního programu Poradenství. Další země, které byly do projektu nově zařazeny, jsou vedle Izraele také Singapur a Švýcarsko.

Do světa na zkušenou se státním příspěvkem

V čem spočívá kouzlo CzechAcceleratoru? V zásadě jde o to, že stát umožňuje zástupcům inovativních firem pobyt ve světových centrech byznysu, výzkumu a vědy. Tam mohou získat obchodní kontakty, nové informace ze svého oboru a případně investory pro svůj originální nápad. Takový pobyt se z velké části zaplatí z evropských peněz. „Stoprocentně jsou hrazeny například právní a marketingová školení před odletem, na místě pak mimo jiné pronájem kanceláře nebo účast podnikatelů na konferencích a školeních. Padesátiprocentní příspěvek jde například na ubytování,“ říká generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek s tím, že projekt stál dosud asi pět milionů korun.

Já jsem kupříkladu investoval do půlročního pobytu v americkém Bostonu se vším všudy asi 240 tisíc korun. Stát mi z toho uhradí zhruba 40 procent,“ uvádí příklad finanční spoluúčasti mladý podnikatel Petr Uličný. Ten jel do Ameriky představit svůj unikátní projekt MouthMouse, který pomáhá lidem s pohybovým omezením ovládat počítač, telefon a další elektronické spotřebiče pomocí pohybu úst či hlavy. Kontakt s vyspělým americkým podnikatelským prostředím ho nabil elánem a nové kontakty mu umožnily překlopit MouthMouse z fáze vývoje do obchodní etapy.

Most do Izraele

Dalším projektem česko-izraelské spolupráce je program v oblasti aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje nazvaný Gesher/Most. Podporuje účast českých podniků všech velikostí ve spolupráci s izraelským partnerem v projektech aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje. Účast veřejné výzkumné instituce je možná pouze ve spolupráci se soukromou firmou. V lednu byly uzavřeny přihlášky do třetí výzvy, jejíž výsledky budou zveřejněny 1. června 2012. Celkem je na program na české straně vymezeno 300 milionů korun rozdělovaných v pěti tendrech po 60 milionech. Více informací na www.czechinvest.org/1program-geshermost.

Hledá se mimopražská firma s chytrým nápadem

BRAND24

 V současnosti se mohou firmy hlásit do CzechAcceleratoru v rámci třetí výzvy. Příjem přihlášek bude uzavřen 22. dubna. Jaká základní kritéria musejí zájemci splňovat? „Musí to být malá nebo střední firma, která má nějaký inovativní produkt. Musí k přihlášce přiložit účetní závěrky za dvě předešlá období. Protože jde o projekt financovaný z evropských dotací, nemohou se bohužel hlásit firmy se sídlem v Praze,“ shrnuje hlavní kritéria Petr Očko. Ze zájemců pak vybere vítěze odborná komise složená z pracovníků CzechInvestu, oborových expertů a investorů se specializací na venture capital. V předchozích vlnách uspěla zhruba polovina zájemců, přičemž celkem prošlo zkušeností v zahraničí už 13 firem, některé dokonce opakovaně.

Konkrétně v Izraeli bude spoluhrazen pobyt pod křídly tamější společnosti Trendlines, která provozuje i podnikatelský inkubátor zaměřený na zdravotnická zařízení, biotechnologii a farmacii nazvaný Misgav Venture Accelerator. Pobyt může být čerpán jako půlroční stáž od 1. července 2012 do konce roku, nebo jako dva opakované kratší pobyty ve stejném období. Podrobné informace a přihlášku do projektu naleznete na internetové adrese www.czechaccelerator.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).