Menu Zavřít

AIIB už není rivalem Světové banky, obě instituce budou spolupracovat

24. 4. 2017
Autor: čtk/AP

Světová banka (SB) a Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB) vedená Čínou se dohodly na užší spolupráci. AIIB byla původně vnímaná jako rival SB.

Obě strany se dohodly na výměně znalostí, personálu a na společném financování projektů a podepsaly memorandum o porozumění. Jeho podpis na jarním zasedání zástupců SB a Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve Washingtonu přichází po roce, během kterého si mezinárodní věřitelské instituce již vyzkoušely spolupráci na rozvojových projektech v Pákistánu, Ázerbajdžánu nebo v Indonésii. Financování dalších společných projektů v letošním a příštím roce je v plánu.

„Spolupráce mezi rozvojovými institucemi s cílem co nejlepšího využití nedostatkových zdrojů a naplnění rostoucího očekávání lidí, kterým sloužíme, je zásadní,“ uvedl v prohlášení prezident SB Jim Yong Kim. Nynější memorandum podle mluvčí SB nahrazuje podobný dokument, který byl podepsán v počáteční fázi vzniku AIIB, ale zanikl v lednu 2016, když Asijská banka pro investice do infrastruktury formálně zahájila činnost.

Na AIIB se sídlem v Pekingu se pohlíželo jako na rivala Světové banky, která sídlí ve Washingtonu, a Asijské rozvojové banky. Spojené státy se stavěly proti jejímu vzniku a nejsou jejím členem.

BRAND24

Asijská banka pro investice do infrastruktury však do svých řad přitáhla četné americké spojence, jako jsou Kanada, Británie, Německo, Austrálie nebo Jižní Korea. Z předních světových ekonomik není členem kromě USA pouze Japonsko. Z evropských zemí se kromě zakládající Británie a Německa připojila ještě Belgie, Irsko a Maďarsko. Česká republika jejím členem není.

Ze světové ekonomiky čtěte více:

Exxon Mobil od USA nedostane povolení k obnově těžby v Rusku

Trump: USA si nemůže dovolit závislost na zahraniční oceli

Podnikatelská aktivita v eurozóně je nejvýše za šest let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).