Menu Zavřít

Agentura Moody´s srazila rating Japonska na Aa3

24. 8. 2011
Autor: profit

Mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investors Service snížila úvěrové hodnocení Japonska o jeden stupeň na Aa3, tedy na tři stupně od nejvyššího možného ratingu Aaa. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Důvodem pro tento krok jsou podle agentury Moody's rostoucí zadlužování země od poslední ekonomické recese a časté změny vlád, které brání uplatňovat dlouhodobější řešení ekonomických a fiskálních potíží.

Ratingová agentura Moody´s upozornila Japonsko už v květnu, že může snížit jeho dosavadní rating v důsledku nedostatečných politických kroků na rostoucí zadlužení a v reakci na zhoršení vyhlídek ekonomického růstu po březnovém katastrofálním zemětřesení.

Za posledních pět let došlo k častým změnám japonských vlád, to brání v uskutečňování dlouhodobé hospodářské a rozpočtové strategie a v účinné a trvalé politice,“ uvedla agentura Moody.

BRAND24

Japonsko bude volit už svého šestého premiéra za posledních pět let. Ten současný, Naoto Kan, čelí ostré kritice za to, jak si jeho vládní kabinet vedl po březnovém zemětřesení, ničivé vlně tsunami a při jaderné krizi. Podle zprávy agentury Moody’s je nyní rating Japonska stabilní a může být v budoucnu zhoršen, ale rovněž zlepšen.

Moody´s naposledy snížila japonský rating v roce 2002, kdy jej srazila až na A2. Poté jej třikrát zvýšila, naposledy v květnu 2009. Nově udělila Japonsku stejný rating, jako má země u Standard & Poor´s, která svůj rating snížila v lednu o stupeň na AA-minus, stejně jako třetí z tria nejuznávanějších světových ratingových agentur Fitch Ratings.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).